Sälj Louis De Geer till ett riktigt bra pris

Att äga konsert- och konferenslokaler är inte någon kommunal kärnuppgift.

Louis de Geer hade knappast något emot privatiseringar.

Louis de Geer hade knappast något emot privatiseringar.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Ledare2023-05-30 14:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Louis De Geer har kallats den svenska industrins fader. I dag kan man misstänka att hans entreprenörskap inte hade varit efterfrågat. Misstänksamheten mot privat driven verksamhet sitter djupt efter decennier av socialdemokratisk indoktrinering.

Det kan vara idé att komma ihåg det nu, då kommunalrådet Sophia Jarl (M) vill pröva en försäljning av Louis De Geer Konsert & Kongress (nt.se). Revisionsfirman KPMG har gjort en förstudie över möjligheterna och intresse för en försäljning och lämnat positiva besked. Det finns privata intressenter som skulle vilja äga lokalerna och bolaget. Det kan också handla om lokalt förankrade aktörer.

Den möjligheten bör prövas. Går det att sälja Louis De Geer till en seriös köpare, om priset är gott och viktig verksamhet som symfoniorkestern går att garantera (och inte minst att byggnaden får behålla sitt namn) finns det goda skäl att pröva en försäljning.

Fast det tycker förstås inte oppositionen med Olle Vikmång (S) i spetsen. Han talar i smäktande ordalag om att "sälja ut hjärtat i Industrilandskapet".

Här någonstans börjar det skorra falskt. Själv kritiserar han ju gärna Borgerlig samverkan för "ideologiska" privatiseringar, samtidigt som han blandar samman frågan med nödvändiga besparingar i besvärliga ekonomiska tider. Fast det är förstås lika mycket ideologi att motsätta sig försäljningar! Och i vilket fall som helst tyder agerandet på en motvilja till prioriteringar.

Att äga konsert- och kongresslokaler är förstås inte någon kommunal kärnuppgift, knappast att driva själva bolaget heller för den delen. Och nu gäller det att prioritera just kärnuppgifterna. Inte för att vinsten vid eventuell försäljning bör användas för att täppa till luckor i kommunens driftbudget, vilket Jarl uppenbarligen inte heller vill, utan för att kommunen bör koncentrera sig på de viktigaste kommunala angelägenheterna och i synnerhet sådana där det inte finns privata intressenter.

Därmed inte sagt att Louis De Geer bör säljas till vilket pris som helst! Tvärtom bör vi inta en chosefri attityd, där förutsättningarna för försäljning undersöks och villkoren diskuteras – för att först därefter lägga ut byggnader och bolag till försäljning. Det är inte någon snabb process och det är inte heller säkert att man kan komma överens med eventuella köpare. Men det finns inte heller några skäl att motsätta sig försäljning alldeles oavsett omständigheter.