Saknad trofé för miljöpartisterna

Svenska utsläpp av koldioxidgaser är försumbara på en global nivå. Ändå motiveras den förtida stängningen av svenska kärnkraftsreaktorer med miljöargument. Symbolpolitik när den är som sämst.

Foto: ADAM IHSE / TT

Ledare2015-05-25 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Klimatforskaren och amerikanen James Hansen är ingen nybörjare. Han har i fyra decennier forskat om klimatet, under flera år var han chef för amerikanska NASA:s klimatmodellering och verksam vid Columbia University. En person med såväl kunskap som erfarenhet i klimatfrågan. I slutet av förra veckans gav han sina synpunkter på svensk klimatpolitik i allmänhet och svensk kärnkraftspolitik i synnerhet på debattplats i Dagens Nyheter. I frågan om klimatutvecklingen finns nämligen båda delar med och hänger dessutom ihop.

Hansen menar att Sverige gjort något världsunikt. Skapat en elproduktion, vattenkraft och kärnkraft, som står för nästa hela produktionen vilket i sin tur inneburit små koldioxidutsläpp och prisvärd energi åt företag och konsumenter. Detta kallar Hansen ett ”på många sätt det mest framgångsrika klimat- och miljöprojekt världen någonsin har skådat”. Och han beklagar att den svenska modellen för energiproduktion inte fått mer global uppmärksamhet.

Allt detta är nu hotat. Regeringen, med Miljöpartiet som spjutspets, driver på för att införa en extra ”effektskatt” på kärnkraften. De reaktorer som leverera bra, få betala mer. Affären blir sämre för energibolagen. I längden kommer detta att innebär att sannolikt två reaktorer stängd i förtid (under innevarande mandatperiod). Via bakvägen (lagar som gör det dyrare att producera kärnkraftsenergi) vill regeringen Löfven således slå itu ett fungerande energiförsörjningssystem innan något annat finns på plats. Förnybar energi är framtiden på flera sätt, men trots åratal av subventioner och diverse varianter av statligt stöd står det förnybara fortfarande endast för en försumbar andel av det energibehov som finns i Sverige.

Den som tror att två stängda reaktorer ersätts med lite solpaneler och ett par vindsnurror behöver läsa på.

Politisk handlar det om att Miljöpartiet behöver en fjäder i hatten inför nästa valrörelse, en jakttrofé i det politiska spelet. I en undersökning om förtroendet för landets ministrar tog vice statsminister och miljöministern Åsa Romson den absoluta bottenplatsen. Precis ovanför hamnade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). De få månader som Miljöpartiet har befunnit sig i regeringsställning har kostat såväl i opinion som i trovärdighet och kraft. Kan partiet visa upp två stängda reaktorer i nästa valrörelse lär partiets kärntrupper och väljare jubla.

Alla andra i Sverige får nöja sig med stigande elpriser och att energikrävande industrier lägger sina investeringar i andra länder. Samtidigt lär Sveriges andel av de globala koldioxidutsläppen öka radikalt. Vad detta i det långa loppet innebär för basnäring, hushåll och Sverige rykte som framsynt miljönation lär få sig en törn. Och detta pådrivet av ett parti som kallar sig för Miljöpartiet!

James Hansens varningar måste tas på allvar. Regeringen Löfven vill leda in Sverige i en energimässig återvändsgränd. Använd den klimatvänliga kärnkraften så länge den är ekonomisk och säker. Offra den inte på Miljöpartiet altare.

Läs mer om