Ryskt västgötaklimax på självaste segerdagen

Besökarna på Röda torget kunde åtminstone glädja sig åt att den enahanda pansardefileringen var lite kortare i år.

Putin ser ungefär lika lycklig ut som han förtjänar att vara.

Putin ser ungefär lika lycklig ut som han förtjänar att vara.

Foto: Kirill Kudryavtsev/AP/TT

Ledare2022-05-09 19:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I väst har låg som hög spekulerat i vilken överraskning Rysslands diktator Vladimir Putin skulle bjuda omvärlden på när segerdagen i andra världskriget firades på Röda torget. Skulle Putin utropa seger mot Ukraina – eller istället formellt förklara nationen fullt krig? Skulle en ny storoffensiv inledas, skulle missilerna regna kraftigare än någonsin över Ukraina, skulle han rentav försöka utvidga kriget till fler länder?

Fast nu är det en gång så med överdrivna "förhoppningar" att de gärna leder till besvikelser. Vad Putin erbjöd besökarna på Röda torget var ungefär samma imperialistiska dravel som vanligt, fast en något mindre omfångsrik militärparad. En besvärlig anpassning till realiteterna – stridsvagnarna används för en gångs skull till vad de ursprungligen var tänkta till. Om det nu ändå inte är så att de faktiskt passar bäst i parader, för i strid har de visat sig ganska värdelösa.

Det bjöds inte ens på överflygning med stridsflyg. Snålt!

Putin hade förstås planerat något helt annat. En större version av segerparaden för åtta år sedan – då när Krym just hade erövrats, ockuperats och annekterats. I år skulle Kyiv fallit redan i februari, enligt planen, och resten av landet inom ett par veckor.

Så blev det inte... Den ukrainska bruden visade sig synnerligen ovillig till något ryskt tvångsäktenskap och håller som bäst på att sparka ut friarens militära sändebud. Alltså har Putin tvingats ställa in bröllopet i Kreml. Fast gästerna var redan bjudna, så något fick man ställa fram på bordet. Det blev en ganska dyster tillställning.

Så man kan förstå om värden inte var på bästa humör. Plötsligen har Putin blivit gammal. Erövringen av Ukraina – därtill utan stora mänskliga, ekonomiska eller politiska kostnader – skulle bli den definitiva triumfen i hans politiska karriär. Istället har Putin begått sitt största misstag. Förutom alla civila tragedier bakom den ryska terrorkrigföringen, har hans krigsmakt visat sig undermålig, med lågt räknat över 15.000 döda egna soldater och tusentals förstörda fordon. Ryssland är politiskt och ekonomiskt alltmer isolerat och har trots alla dessa (helt onödiga) uppoffringar inte lyckats erövra hela Donbas ännu, än mindre det väldiga Ukraina.

Vad Putin satsar på är förmodligen ett utnötningskrig, i förhoppningen att de största resurserna till slut ska fälla avgörandet och omvärlden tröttna på Ukrainas kamp. Därför är det viktigt att upprätthålla trycket på Kreml, liksom vapenleveranserna till Ukraina (där Sverige fortfarande har en del att bevisa).