Riktigt bra besked – för både Östergötland och Sverige

Det är utmärkt att Thailand vill köpa Gripen. Fast för att säkra Saabs framtid krävs mycket mer.

Lika vacker som svårslagen, JAS 39 Gripen.

Lika vacker som svårslagen, JAS 39 Gripen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-08-29 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Kanske var det redan där och då det avgjordes, när svenska gripar i thailändsk tjänst mötte kinesiska J-11 (moderniserade sovjetryska Su-27). Varje år brukar nämligen thailändska piloter mäta sina krafter mot kinesiska i en gemensam övning, men 2015 var det för ovanlighetens skull inte amerikanska F-16 man mötte – utan svenska Saab Gripen. Som visade sig överlägsen vid möten på längre distanser. Och eftersom de flesta "dueller" numera avgörs på avstånden där fienden inte ens går att se med blotta ögat, förstår man om thailändarna var imponerade.

Därför är det egentligen inte alls förvånande att det thailändska flygvapnet nu rekommenderar köp av just Gripen. Något kontrakt har inte undertecknats, men sannolikt handlar det om (minst) tolv flygplan, som ska ersätta äldre F-16. Man föredrar JAS 39 E/F framför en modernare version av F-16.

Givet att F-16 är en mycket äldre konstruktion, är det egentligen ett ganska självklart beslut. Thailand har redan elva operativa JAS 39 C och det var alltså de som visade sig så framgångsrik mot kinesiska jaktplan. 39 E/F är betydligt modernare och ger ännu mer slagkraft.

Om köpet verkställs är thailändarna att gratulera, men självklart också Saab i Linköping. Saabs betydelse för Östergötland ska inte underskattas – varken ur försvarspolitisk eller industriell synvinkel. Vad man kan erbjuda är inte bara en avancerad produkt i sig, utan framför allt ett mycket kostnadseffektivt flygplanssystem.

Det går alltså bra för Saab, men långsiktigt räcker det ändå inte. Framför allt måste svenska staten bestämma sig för vilka framtida system man eventuellt vill satsa på. Annars kommer produktionen i Linköping förr eller senare att stanna av. Varken avgående ÖB eller regeringen har hittills förklarat vilka lösningar man vill se.

Tills vidare vore en god idé dock att skänka bort äldre Gripen-plan till Ukraina. De är ju redan med gott resultat prövade mot ryska motståndare! Och samtidigt ersätta dessa plan med motsvarande antal nybeställningar av Gripen 39 E hos Saab.

Sverige är ett av få länder med kapacitet att producera stridsflygplan i världsklass. Ibland hörs åsikten att det är något vi egentligen inte har råd med. Det är att ge slaget förlorat i förtid. Thailands intresse visar också vilka exportfördelar som fortfarande står att vinna och ett egenproducerat, slagkraftigt flygvapen ger stort säkerhetspolitiskt inflytande i vårt närområde.