Kritiken mot privata äldreboende har återkommit i princip ända sedan coronapandemin nådde Sverige. Mest uppmärksammat blev den då utrikesminister Ann Linde (S) i en intervju tysk tv i juni 2020 uppfattades skylla de höga svenska dödstalen på privata utförare. Statsminister Stefan Löfven krävde i en riksdagsdebatt ett privatiseringsstopp i äldrevården med hänvisning till pandemin.
Nyligen har Dagens Nyheter gjort en omfattande granskning som jämför överdödligheten på kommunala och privata äldreboenden (11/10). Resultatet visar att dödligheten inte var högre på privata boenden, men den var inte heller lägre. Visserligen kan en första anblick antyda att privata var värre drabbade, men det beror på andra underliggande faktorer. Framför allt att kommuner och regioner med hög andel privat vård också råkade ha högre smittspridning totalt sett.
Tidigare har såväl SVT (2/6 2020) och SR (14/7 2020) som tankesmedjan Timbro (Smedjan 27/7) jämfört dödligheten hos olika vårdgivare. Med hjälp av folkbokföringsdata har dock DN brutit ner statistiken för att försöka granska enskilda äldreboenden, vilket annars inte finns tillgängligt. Resultaten ligger i linje med de tidigare granskningarna.
Att resultaten egentligen inte är nya, trots att de nu går att bekräfta bättre, gör regeringens anklagelser ännu märkligare. Ingen av de tidigare granskningarna har gett stöd åt tesen att privata vårdgivare låg bakom dödstalen. Så var fallet redan då Linde och Löfven gjorde sina respektive uttalanden. De socialdemokratiska statsråden tycks antingen ha förblindats av ideologiska drivkrafter, eller cyniskt ha utnyttjat pandemin för att främja sina mål att begränsa privat omsorg.
Oavsett vilket bör frågan ställas hur pandemibekämpningen hade kunnat göras annorlunda om regeringen inte hade skyllt på privata vårdgivare. I synnerhet som flera granskningar (Läkartidningen 8/9) har konstaterat att dödligheten på äldreboenden främst berodde på den höga smittspridningen i samhället, vilket var regeringens och dess myndigheters ansvar.
Förhoppningsvis kan detta klara besked tjäna som lärdom för regeringen att prioritera verkningsfulla åtgärder i stället för slagord i framtiden. För pandemin är inte över och mycket återstår att göra, inte minst för att öka vaccinationsgraden. Då duger det inte att hemfalla åt ideologiska käpphästar. Att säkra medborgarnas liv och hälsa borde varit viktigare än att slå mot privat äldrevård.