Olika spelregler

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Ledare2019-08-03 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet har spelbolagen sett sina marginaler krympa. Alla företag som verkar på den svenska marknaden måste nu hålla sig till reglerna för verksamhet och marknadsföring, samt betala licens, skatt och en tillsynsavgift till Spelinspektionen. Men de pengar spelbolagen går miste om återfinns i stället hos staten.

Hittills har Skatteverket fått in 1,84 miljarder kronor i skatt från spelbolagen, vilket är dubbelt så mycket som beräkningarna skvallrade om. Samtidigt har Spelinspektionen fått in 67 miljoner kronor i licensavgifter och fakturerat 57 miljoner i tillsynsavgifter. Staten gör dock bäst i att inte vänja sig vid de stora intäkterna från spelbolagen. De nya reglerna och avgifterna kommer, tillsammans med indragna licenser på grund av regelbrott, innebära att de 86 bolag som i dag har licens blir successivt färre.

Något som bidrar ytterligare till spelbolagens begränsade utrymme är att människors spelande har minskat med en femtedel sedan årsskiftet. Dessutom kan ytterligare skärpta regleringar för spelreklam gälla efter att civilminister Ardalan Shekarabi (S) skällt ut företagen upprepade gånger under våren. En utredning tillsattes som ska presentera sitt resultat hösten 2020.

Nog är det rimligt att de svenska reglerna och skatterna nu gäller för alla bolag som verkar i Sverige. Men rättvisan gäller inte överallt.

Statliga Svenska spel har fortsatt monopol på landbaserade kasinon och värdeautomater, och får dessutom driva lotteriverksamhet. Det får även aktörer vars överskott går till allmännyttan. Där återfinns ideella föreningar, men också S spelbolag Kombispel. Dessa lotteriaktörer har både tilldelats en reserverad del av spelmarknaden och är befriade från att betala skatt.

Visst kan det låta behjärtansvärt att skattebefriad lotteriverksamhet är reserverat för icke-kommersiella aktörer, enbart med konkurrens från statliga Svenska spel. Dessvärre använder vissa av dem sin privilegierade position till att bryta mot regler som de trots allt omfattas av. Svenska spel har anklagats för att göra reklam för sina konkurrensutsatta onlinespel inom spel som bolaget har monopol för. Kombispel har sålt lotter på kredit och i maj dömdes IOGT-NTO:s Miljonlotteriet för att ha använt oärliga säljmetoder.

Visst finns det gott om kommersiella spelbolag som bryter mot reglerna, och det ska självklart uppmärksammas. Men på den avskilda delen av marknaden, där ingen skatt behöver betalas, borde aktörerna rimligen vara benägna att hålla sig till de regler de faktiskt omfattas av. Kanske kan civilministern bjuda in även allmännyttans spelaktörer till sin nästa utskällning?