Om vi tänker efter har det ju faktiskt mullrat tidigare. Och vad menade egentligen kommunalrådet Reidar Svedahl (L) när han sade att "det är min drivkraft och det är det sista jag ska göra som politiker. Att vi får mycket grön energi i Norrköping"? Tänkte han hoppa av?
Ja, det gjorde han.
För på fredagen kom beskedet att Svedahl lämnar Borgerlig Samverkan, eftersom hans chef – kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) – på en direkt fråga från NT alltså inte kunde uttrycka om hon hade förtroende för honom.
Det kan för vem som helst låta lite överkänsligt, men är det inte. Ty förtroendefrågan är helt avgörande i sammanhanget. Antingen har man förtroende eller inte – och saknas förtroende är avgången egentligen ganska självklar.
På riksnivå brukar standardsvaret vara ungefär "jag har förtroende tills något annat uttrycks". Och att uttryckligen säga att förtroende saknas hör till undantagen. Vanligtvis avgörs det hela i slutna rum, den som eventuellt lämnar gör det frivilligt och om möjligt utan alltför hårda ord på ömse håll.
Så ej i Norrköping och Jarl förtjänar faktiskt klander, även om hon eventuellt bara inte tänkte sig för. Det är i så fall inte första gången Jarls retorik ställer till det för henne.
Under dagen låter Borgerlig Samverkan (inklusive Sverigdemokraterna) meddela att Svedahl inte upprätt förtroendegivande, på grund av dennes kontakter med Niclas Adler, som äger Marvikens gamla kraftverksområde – där det som bekant nu ska byggas en fabrik för biobränsle. Det är en allvarlig kritik som förtjänar att följas upp, fast som i sammanhanget också framstår som skademinimering, eftersom beskedet kommer efter Svedahls aviserade avhopp.
Fast även om Svedahls avhopp givet omständigheterna därmed framstår som rimligt, kunde han gett frågan mer tid. Och hans krav på att Jarl måste lämna posten som kommunstyrelsens ordförande för att han ska kunna sitta kvar trots allt – är nog inte mer än fromma förhoppningar. Partier byter inte ut sina främsta företrädare till följd av krav från andra partier. Och om vi känner Jarl rätt kommer hon inte att avgå frivilligt utan strid.
Jarl kan emellertid tvingas avgå ändå. För med Svedahl lämnar Liberalerna Borgerlig Samverkan och därmed finns det inte längre någon given majoritet i Norrköpings fullmäktige för hennes politik. Det kan förstås också få interna konsekvenser vad det lider.
I så fall kan möjligen oppositionsledaren Olle Vikmång (S) se tiden an med viss tillförsikt. Möjligen. För det finns inte någon given majoritet för socialdemokratiskt styre heller – med eller utan Liberalerna.
Alltsammans är politiskt verkligen lika spektakulärt som ett vulkanutbrott. Fast som vi vet kan återverkningarna i båda fallen bli förfärliga.
(Ledaren har uppdaterats under dagen.)