I Finspång finns hopp om att renovera bort problemen

När slitna, gamla lägenheter renoveras och närområdet fräschas upp, finns gott hopp om att många sociala problem kan försvinna.

Dunderbacken, Finspång.

Dunderbacken, Finspång.

Foto: Rikard W Larsson

Ledare2023-02-21 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Dunderbacken i Finspång har som bekant inte det bästa rykte. Ett typiskt miljonprogram, numera ganska slitet.

Fast kanske håller något på att förändras. Som det går att läsa på nt.se pågår just en omfattande renovering av hela området. Själva miljonprogrammets lite småtrista bebyggelse kommer man kanske inte åt, fast med de förutsättningar som finns går ändå mycket att åtgärda.

Interiört rustas gamla miljöer upp med bland annat nya vitvaror. Exteriört byggs nya uteplatser, balkongdörrar byts ut och en satsning på en grönare närmiljö fortgår.

Dunderbacken borde egentligen framstå som ett ganska attraktivt och naturnära område, men sådant är alltså inte områdets rykte – och ett dåligt rykte kan ta lång tid att tvätta bort. Vad som behövs är ofta en statushöjning och en mer blandad struktur bland de boende. Med andra ord ett område som många kan tänka sig att flytta till.

Så är väl knappast fallet i dag, men så kan det förhoppningsvis bli. Då är renoveringar en bra väg att börja gå. För det finns ett samband mellan slitna miljöer och dålig status och då inte bara för att många ogillar nedslitningen i sig. Dessa miljöer brukar leda till ytterligare förstörelse och existerande sociala problem tenderar att förvärras.

Man behöver förstås inte gå så långt som i Danmark och riva de gamla miljonprogrammen (även om det ibland förmodligen vore önskvärt). En bra modell är att försöka stycka upp betongmiljöerna i mindre och trevligare enheter, likaså att ge naturen större chans att sätta sina prägel på områdena.

Till detta kommer det som engelska kalla broken windows-teorin och som går ut på att krossade fönster (och annan skadegörelse) bör åtgärdas så snabbt som möjligt. Modellen har med stor framgång prövats i New York och därefter fått efterföljare på många håll.

Det finns inget som säger att Dunderbacken måste dras med sitt dåliga rykte i all framtid. Tvärtom kan det nog vara så att de största problemen redan ligger bakom området. En i NT:s artikel tillfrågad fastighetstekniker konstaterar att det redan blivit bättre, jämfört med för några år sedan. En utveckling som gärna får fortgå.

Därför bör Finspångs kommun också var försiktig när nybyggnad i området diskuteras. Miljonprogrammet behöver renoveras, men inte byggas ut och framför allt inte med höghus, som det funnits funderingar på.