Hög skatt, låg trygghet

Demonstrationen i Sollefteå.

Demonstrationen i Sollefteå.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ledare2017-02-02 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Igår stängde Sollefteå BB som tillhör Landstinget Västernorrland. Beslutet har rönt enorma protester. Över 20 000 människor har demonstrerat och aktionerna för att rädda BB har varit många. Landstingspolitikerna med Socialdemokraterna i spetsen som beslutat om nedläggningen har hänvisat till svårigheter med bemanningen och för litet befolkningsunderlag. En befolkning som sannolikt inte ökar på grund av att en gravid kvinna nu kan tvingas åka 20 mil för att nå BB. Statsminister Stefan Löfven och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har hållit sig långt borta från debatten om Sollefteå BB. Föga förvånande då det var deras partikollegor som drev igenom beslutet.

En arbetande kvinna i Sollefteå kommun betalar 34,68 procent i inkomstskatt. Det är väldigt mycket pengar. Det höga skattetrycket har motiverats med utbyggd välfärd. Men vad händer när varken stat, kommun eller landsting längre kan leverera de mest basala funktionerna till invånarna? När inte ens livets begynnelse anses värt att prioritera?

Sverige passerade nyligen tio miljoner invånare. Det höga skattetrycket består, men tilltron till samhällets nyckelfunktioner sviktar. Försvars- och säkerhetspolitiken har de senaste dagarna inte imponerat utan uppvisat betänklig svajighet beträffande ryska gasledningar. Aftonbladets ledarsida har inlett året med att slå fast att vi ”inte ska tala om hoten mot samhället utan om värmen”, att vi inte ska vara så rädda för Putin och tala om förnybar energi istället. Naiviteten finner inga gränser. Att ens kunna diskutera välfärdens utformning eller vilka energikällor vi ska satsa på kräver att det finns en självständig stat överhuvudtaget, och att den kan försvaras. Helst längre än en vecka.

Sifo har nyligen gjort en undersökning som visar att svenskars missnöje med hur lag och ordning sköts ökat från 45 till 68 procent. Det är inte konstigt när vi matas med så gott som dagliga larmrapporter om brister inom polisen. Uppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år och alla sju polisregioner visar på försämrade utredningsresultat under 2016.

Även om många politiker vill öka antalet poliser blir det svårt att uppfylla när polisutbildningen har svårt att fylla platserna.

Det svenska folket är ett av världens hårdast beskattade. Då är det skamligt att inte kunna förvänta sig att ens de mest basala samhällsfunktionerna fungerar, som försvar, polis och vård inom rimligt avstånd vid förlossning. Politiker på alla nivåer bör fråga sig själv hur stor del av deras arbete som går åt till att säkra den mest grundläggande tryggheten i samhället. Folket förtjänar definitivt mer pang för skattepengarna.