Detta är en ledartikel. I artikeln kommer jag som skribent, och indirekt även Norrköpings Tidningar, att uttrycka alla möjliga åsikter. Det är helt i sin ordning, av två skäl. För det första eftersom ledarsidan som vinjett har just ”Ledare”. Varje läsare förstår därmed vilket material som publiceras här: inte nyheter utan kommentarer. För det andra eftersom NT ägs av en stiftelse i vars stadgar det står att NT ska skriva ledare i den moderata idétraditionen.
Den 29 december skrev SVT-journalisten Helena Zachariasson en text om föräldraförsäkringen på SVT:s hemsida, under rubriken ”Jag köper inte era argument”. Budskapet var att ojämnt uttag av föräldraledighetsdagarna är ett uttryck för förlegade strukturer och – som man måste förstå texten – oacceptabelt ur ett samhällsperspektiv.
Detta är, till skillnad från att NT uttrycker åsikter på ledarplats, helt absurt. Dels eftersom artikeln lades upp på hemsidans avdelning för inrikesnyheter. Det är inte etiskt att blanda ihop nyheter och åsikter, inte ens i ett medium med en politiskt färgad ledarsida. Med andra ord: också i NT och Folkbladet ska nyheter stå på nyhetsplats och åsikter på åsiktsplats, allt annat är att luras. Dels, och framför allt, eftersom SVT ägs av staten och ytterst av svenska folket. Enligt riksdagsbeslut ska SVT:s journalistik vara ”opartisk och saklig”, vilket bland annat – självklart – innebär opolitisk. En privatägd tidning kan uttrycka åsikter, men inte SVT.
Mest allvarligt är att SVT inte verkar vilja se problemet. Dygnet efter publiceringen översvämmades SVT av kritik. Detta ledde endast till att vinjetten ”Krönika” lades till i artikelns rubrik. Den ansvarige utgivaren för SVT Nyheter Ulf Johansson twittrade tvärtom till försvar att artikeln inte var politisk eftersom den inte innehöll några ”politiska förslag”. Just en snygg definition av vad det innebär att ta politisk ställning! Dessutom: Zachariassons argument om att det fria valet inte ger ett acceptabelt utfall känns igen blott allt för väl från rödgrönt håll (och från en och annan trojansk liberal). Och det kan knappast vara en slump att texten publicerades i anslutning till det hett omdebatterade införandet av en tredje pappamånad vid årsskiftet.
Om detta verkligen är SVT nya linje för gränsdragning mellan nyheter och åsikter, samt mellan opartiskhet och partiskhet, är det mycket allvarligt. I princip innebär det att statstelevisionen, med fler än 2 000 anställda och en årlig budget på över fyra miljarder kronor, kan fungera som en ledarsida för de politiska idéer som uppfattas som ”goda” på Södermalm. Och att cirka 80 procent av alla journalister röstar rödgrönt är ingen hemlighet
Det verkligt sorgliga är att detta så väl motsvarar vad många varnat för. Public service som idé har definitivt inte varit utan sina kritiker, bland annat på grund av den upplevda risken för politiskt missbruk. SVT borde därför akta sig för att ge sig ut på det sluttande planet.
Det kan slutta mot ett avskaffande av public service.