Projektbolaget Kärnfull Next presenterade under onsdagen planer för kärnkraftverk i den östgötska skärgården. Det handlar om 4 till 6 SMR-verk, så kallade små modulära reaktorer, som kan komma att byggas i en kärnkraftspark i Valdemarsviks kommun. Det hade varit en stor vinst både för kommunen och landet.
Likt många mindre kommuner är Valdemarsvik en kommun som kämpar med en minskande befolkning. Kommunen prognostiserar att man under perioden 2021-2031 kommer att ha minskat med 425 personer. En inte oväsentlig siffra i en kommun med en folkmängd på omkring 7500 personer. Befolkningen i kommunen blir dessutom äldre. Genomsnittsåldern i Valdemarsvik är redan högre än rikssnittet, men till 2031 spår kommunen att genomsnittsåldern kommer vara 50 år. Hela sju år äldre än det redan gamla rikssnittet.
För att vända utvecklingen och attrahera fler unga till kustkommunen är tillgång till jobb en viktig faktor. Det behövs stora och långsiktiga investeringar. John Ahlberg, strategichef vid Kärnfull Next, uppger att en enskild reaktor skapar 500 direkta och indirekta arbetstillfällen. Det innebär att det finns potential för uppemot 3000 nya jobb i kommunen via denna park.
Det finns dessutom möjligheter till samlokalisering för andra energikrävande branscher, exempelvis datacenter för AI, vilket i så fall skulle innebära ännu fler arbetstillfällen. Det finns med andra ord väldigt mycket att vinna på detta initiativ.
Den stora nackdelen med initiativet är förstås att kraftverk sällan är vackra. Det skulle med stor sannolikhet förta lite av området utanför Gryts naturliga och lantliga skönhet. Men de estetiska värdena måste vägas emot realiteten att Valdemarsvik är i behov av fler invånare och större skatteintäkter, inte minst för att ha råd med satsningar i kommunens vård och omsorg, och i den avvägningen vinner kommunens ekonomiska behov.
För att inte tala om det enorma behov på ny, ren och planerbar energi som också finns i hela landet. Att kärnkraftverk byggs är i dagsläget det enda både hållbara och pålitliga sättet att se till att de senaste årens mardrömsvintrar inte blir ett närmast kroniskt tillstånd i Syd- och Mellansverige, och att det finns nog med energi för att genomföra både den gröna omställningen och andra industriella satsningar.
Bolagets förstudie kommer vara avklarad till efter sommaren. Då är det dags för kommunen att ta ställning till det eventuella bygget. Det uppenbara svaret bör då vara att ropa ja.