Fyra bottenlag från Östergötland

Valdemarsvik gör en uppryckning, men Norrköping dyker desto mer. Överlag är företagsklimatet dåligt i östra Östergötland.

Den politiska underhållningen kan vara hur bra som helst, dåligt företagsklimat lägger ändå sordin på stämningen.

Den politiska underhållningen kan vara hur bra som helst, dåligt företagsklimat lägger ändå sordin på stämningen.

Foto: Mikael Strand

Ledare2019-09-25 04:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Det finns alltid skäl att ta Svensk Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet med en nypa salt. I den enkät som undersökningen bygger är deltagandet ofta lågt och dessutom är ju varje rankning relativ.

Med detta sagt är det ändå svårt att hitta några ursäkter för Norrköpings genomklappning. Kommunen backar hela 87 platser och landar på plats 253 (av totalt 290).

Det är som om IFK Norrköping skulle spela i division 3. I bästa fall.

Och då är det en klen tröst att man är i gott sällskap, östgötakommunerna presterar överlag svagt. Undantag finns, till exempel imponerar Ydres 25:e plats. Linköping mindre så på plats 149. I östra Östergötland kan vi notera svaga resultat för såväl Söderköping som Finspång (plats 233 respektive 237).

Lite bättre går det för Valdemarsvik. Även om plats 221 i sig inte är så mycket att yvas över, är det ändå 63 placeringar upp jämfört med förra året. Det förtjänar att uppmärksammas.

Men Norrköping är förstås det stora samtalsämnet. Hur kan en kommun med trots allt så hyggliga förutsättningar prestera så dåligt? Hur kan det komma sig att det åtminstone på pappret halvborgerliga samarbetet inom Kvartetten gett så mager utdelning?

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) är kritisk och kallar utvecklingen "generande". Ett i sammanhanget närmast vänligt omdöme. För med tanke på den kommande lågkonjunkturen ser det faktiskt riktigt allvarligt ut.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) tycker att det är "lite förvånande med tanke på att det går så bra för många företag i Norrköping"! Tillsammans med kommunalrådskollegan Eva-Britt Sjöberg (KD) tycks de överens om det behövs mindre prat, mer samarbete och ett bättre klimat. Ja, samtalsklimat alltså.

Det imponerar inte, men möjligen illustrerar utvecklingen ändå en politisk situation som alldeles för ofta tycks tugga fram i gamla hjulspår. Det fanns specifika skäl till att Kvartetten bildades efter kommunalvalet 2014, men efter förra årets val satt man kvar som om inget hade hänt trots ett (sammantaget) ganska svagt valresultat. Sedan dess har utvecklingen bland annat präglats av återkommunaliserade verksamheter och den vansinniga vanskötsel som digitaliseringsskandalen påvisat.

Så kanske är det inte så konstigt att Norrköping faller som en sten i företagsrankningen trots allt.