Så länge Miljödepartementet legat för sig själv har de frågor det hanterat ofta betraktats som en bottenlös önskebrunn utan större kontakt med verkligheten. Allt har varit möjligt och ingen hänsyn till andra intressen har behövt tas. Det har till och med hänt att Miljödepartementet legat i öppen konflikt med bland annat Näringsdepartementet.
Beslut utan avvägningar eller kännedom om konsekvenserna har inte bara minskat legitimiteten för enskilda miljövårdande beslut. De har också gett miljöfrågor ett oförtjänt dåligt rykte eftersom de, ofta utan tydlig vinst, alltför ofta har gått ut över människors vardag. Avvägningarna har helt enkelt saknats, inget pris har varit för högt och det bästa har genomgående gjorts till det godas fiende.
Det går inte att göra så. I alla fall inte i längden. Miljöfrågorna är för stor del av samhället för att hanteras isolerat. De bör i stället förenas med resten av politiken och inte präglas av enögt önsketänkande. Ibland måste de också stå tillbaka. Det är inte konstigare än att andra frågor ibland får stå tillbaka för miljöfrågornas skull. Det riktigt konstiga är när en fråga alltid ges nästintill oinskränkt företräde.
En framgångsrik miljöpolitik kräver realism och avvägningar. Ännu bättre är det om avvägningarna är grundade i kunskap och kompetens. Den naturliga fortsättningen på det omstrukturerade Miljödepartementet är därför att flytta Naturvårdsverket till Jönköping.
Där ligger nämligen både Jordbruksverket och Skogsstyrelsen – Två myndigheter som inte sällan setts som Naturvårdsverkets motsats – Just för att de oftare ser konsekvenserna av och vilka som får betala för besluten. Med en flytt till Jönköping hade alltså myndigheterna kommit närmre varandra. Med det ökade utbyte som följt hade de lättare kunnat skapa ett framgångsrikt miljöarbete med hög legitimitet och gott rykte.
Då Jordbruksverket redan har 16 000 kvadratmeter nybyggda lokaler som är anpassade för myndighetsbruk, men som inte används fullt ut hade en flytt därtill underlättat för Naturvårdsverket att hantera sin minskade budget. Skattebetalarna hade också sluppit betala för att nya lokaler skulle stå tomma. Som ytterligare bonus hade en flytt förhoppningsvis minskat att stockholmsbaserade personer med, om inte aktivisttendenser så i alla fall tydlig övertygelse, hoppade mellan intresseorganisationer och Naturvårdsverket.
Valet av myndigheters placering måste i högre grad styras av deras arbete samt behov av kompetens, såväl inom som utom den egna verksamheten. Naturvårdsverket har väldigt lite i Stockholm att göra. Det bör ligga i Jönköping.