Omställningen från fossildrivna motorer till mer miljövänliga alternativ pågår överallt – nästan. Flyget har motvind, vilket inte heller är så konstigt givet förutsättningarna. Det har helt enkelt inte funnits några bra alternativ till traditionellt flygbränsle för jetmotorer.
Och flyga måste vi, sedan får klimataktivisterna säga vad de vill. Flyget utgör en alldeles för stor och viktig del av den globala infrastrukturen för att tänkas bort. Fast miljöproblemen blir ju inte mindre för det.
Därför är det riktigt goda nyheter att Swedish Biofuels vill börja tillverka biobränsle för flygindustrin i Norrköping. Under onsdagens välbesökta pressträff (organiserad av Företagarna) fick vi bland annat reda på att det redan i dag går att köra flygmotorer på 100 procent av den nu framtagna biobränslet. Att så inte sker beror dels på att den internationell certifieringen går långsamt, dels på att det helt enkelt inte har funnits någon större produktion att tala om.
Fram till nu då. För nu finns det planer på en satsning vi inte sett på mycket länge i den gamla industristaden Norrköping.
Hur stor, ja det kan visserligen ingen riktigt svara på. Inte hur lång tid det tar innan första spadtaget tas heller. Förmodligen tillräckligt för många att dra öronen åt sig. Inte är det väl fråga om gröna drömmar utan substans?
Nej, så är knappast fallet. Därmed inte sagt hur omfattande och framgångsrik industrisatsningen kommer att bli, för några garantier ges som bekant inte. Vissa faktorer pekar emellertid i positiv riktning. Planerna är substantiella och Swedish Biofuels vd Angelica Hull kunde presentera en gedigen process som redan pågått länge och som omfattar allt från Mitsubishi Corporation till den amerikanska forskningsmyndigheten Darpa, som lyder under försvarsdepartementet. Darpa – som ursprungligen bildades för att möta det potentiella hotet från Sovjetunionen i rymden – ägnar sig inte åt drömmerier.
Vad vi kan ha att göra med är en satsning på biobränsle som kan få stor betydelse för flyget långt utanför inte bara Norrköping utan också Sverige i framtiden, som kan användas för såväl militära som framför allt civila syften. Och av alla möjliga platser kommer den nya fabriken alltså att läggas på det gamla Marviken-området.
"Det är en fantastisk etablering och vi har tur som har fått den", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L). Måhända, men det krävdes nog en hel del skicklighet också.