Säkerhetskalabalik skadar Norrköping

I en tid av verkliga säkerhetshot känns det olustigt om kommunledningen inte lyssnar på länsstyrelsens rekommendationer.

Förslaget till ny säkerhetsprövning behöver inte vara dåligt, men skulle må bra av bättre genomlysning.

Förslaget till ny säkerhetsprövning behöver inte vara dåligt, men skulle må bra av bättre genomlysning.

Foto: Eva Jensen

Ledare2023-01-10 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när säkerhetsfrågor diskuteras i Norrköpings kommun, men i går måndag presenterades åtminstone tjänstemannaförslaget till ny säkerhetsprövning för kommunstyrelsen. Enligt detsamma ska ett särskilt utskott för civil beredskap inrättas, där kommunstyrelsens ordförande samt förste och andre vice ordförande ingå. Det vill säga i dagsläget Sophia Jarl (M) respektive Eva-Britt Sjöberg (KD) och Olle Vikmång (S).

Det kan i förstone låta rimligt. Om det inte vore att man då hastigt och lustigt slipper den betydligt mer omfattande säkerhetsprövning som gäller i dagsläget. Det vill säga att samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, liksom de tyngsta tjänstemännen, inte prövas. Detta motiveras, något krystat, med att känslig information bör hållas i en mindre krets.

Som av en tillfällighet skulle den nya ordningen dessutom innebära, för att använda Grönköpingsvokabulär, att "förre förrädaren" och tillika kommunalrådet utan portfölj Christopher Jarnvall (SD) inte behöver säkerhetsprövas. Ej heller den tjänsteman som arbetar nära kommunledningen men har stora personliga skulder, vilka potentiellt skulle kunna vara ett säkerhetsproblem och som NT redogjort för på nyhetsplats tidigare.

Nu är det visserligen spekulativt huruvida att en säkerhetsprövning skulle utfalla till tjänstemannens nackdel. Och vad gäller Jarnvall bör vi komma ihåg att de graverande händelserna ligger långt tillbaka i tiden. Liknelsen med Grönköping äger ändå sin riktighet. För det ligger något genuint pinsamt i hur valhänt den nya kommunledningen hanterat säkerhetsfrågorna, vilket knappast inger allmänheten något förtroende.

Det är psykologiskt begripligt om många människor kopplar den nya säkerhetsordningen till försök att mörklägga något, även om sådana misstankar förhoppningsvis är helt grundlösa. Under alla omständigheter är det märkligt hur man bortser från länsstyrelsens rekommendationer, som går i annan riktning. Självfallet tar han i som det oppositionsråd han är, men i princip har Vikmång rätt i att det är länsstyrelsen, snarare än Norrköpings kommun, som är en auktoritet på området.

Som om inte allt detta är nog kommer samtidigt beskedet att den erkänt kunnige Richard Tjernström lämnar sin tjänst som kommunens säkerhetsdirektör. Ytterligare en tillfällighet? Hur som helst ett besked att beklaga.

Att kasta förslaget till ny säkerhetsprövning i papperskorgen kan emellertid vara lika fel som att nu, utan vidare prövning, anta detsamma. Det bästa är istället att bordlägga frågan under, förslagsvis, minst ett halvår vilket skulle ge möjligheter för partierna i fullmäktige att genomlysa frågan på ett rimligt sätt. Under tiden bör den hittillsvarande säkerhetsprövningen gälla.