Därför kan SD vinna den stora kraftmätningen

Medan Socialdemokraterna kollapsar, tar Sverigedemokraterna för sig. Det skapar både möjligheter och problem för Moderaterna.

Det självklara alternativet till Stefan Löfven.

Det självklara alternativet till Stefan Löfven.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-12-04 05:02
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

För att förstå det socialdemokratiska bottenrekordet i SCB:s senaste partisympatiundersökning behöver vi inte gå längre än den kritik som EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska riktade mot regeringen i våras. För ett månad sedan frågade Dagens Nyheter infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) vilket svar ministären Löfven lämnat på Bienkowskas hårda frågor, som handlade om höga utsläpp av kväveoxider i trafiken. Eneroth svar var att det inte fanns något svar... Först efter DN:s förfrågan lyckades regeringen klottra något som med lite god vilja skulle kunna kallas oförpliktande svammel. Därefter har statsrådet gjort sig oanträffbar.

Nej, det är inte så att Socialdemokraterna backar – och Sverigedemokraterna går fram – på grund av kväveoxidernas oväntade sprängkraft inom svensk inrikespolitik! Däremot är händelsen ack så symbolisk, för en regering som på område efter område sover sig igenom mandatperioden. Handlingsförlamningen drabbas alltså inte bara kriminalpolitiken, utan återfinns överallt.

Man får onekligen intrycket av att regeringens främsta företrädare egentligen hellre skulle ägna sig åt någonting annat. Inte minst gäller det statsministern själv, som nu till och med kan påräkna svagare stöd än vad som var fallet under Håkan Juholts anställning som clown i den politiska manegen.

För SD går det alltså bättre och partiet ökar med 5,5 procentenheter jämfört med SCB:s vårmätning, vilket ungefär också motsvarar uppgången sedan riksdagsvalet. Med 22,6 procent utmanar man Socialdemokraterna som Sveriges ledande politiska kraft.

Eller så förhåller det sig trots allt lite annorlunda. Det går bra för Sverigedemokraterna, fast också för Moderaterna. Fast inte lika bra. M fortsätter att göra nettoförluster till SD och den uppgång man kan påräkna i SCB:s höstmätning beror främst på att Kristdemokraterna backar tillbaka till mer "normala" nivåer. De nygamla Moderaterna gör succé men vägen tillbaka är lång och man presterar fortfarande lite sämre än valresultatet.

Lätt vunnet är som bekant också lätt svunnet, vilket tidigare Centerpartiet och nu alltså Kristdemokraterna fått uppleva. Kanske finns det luft också i Sverigedemokraternas siffror, men knappast mer än på marginalen. I den meningen utmanar SD inte bara SAP utan också M. Ulf Kristersson är fortsatt den självklara statsministerkandidaten, men måste vara än skarpare i konkurrensen med Jimmie Åkesson om de många högerväljarna.