Därför behövs en tandvårdsreform

Målet är bland annat att stärka högkostnadsskyddet och prioritera äldres tandhälsa.

Tandvårdsreformen finns med i Tidöavtalet och har främst drivits av Sverigedemokraterna, SD.

Tandvårdsreformen finns med i Tidöavtalet och har främst drivits av Sverigedemokraterna, SD.

Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Ledare2023-11-09 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Regeringen planerar en tandvårdsreform. Utredningen, som leds av Martin Färnsten, förväntas vara klar senast den 31 oktober 2024, och reformen beräknas börja gälla vid årsskiftet 2025/26.

Tandvårdsreformen finns med i Tidöavtalet och har främst drivits av Sverigedemokraterna, SD. Socialminister Jakob Forssmed (KD) kan inte svara på hur mycket reformen kan komma att kosta, men SD uppskattade den till sju miljarder kronor när partiet presenterade sitt förslag under valrörelsen år 2022.

Högkostnadsskyddet är tänkt att efterlikna sjukvårdens dito. Där finns det nämligen en gräns för hur mycket du som patient behöver betala för ett besök hos till exempel allmänläkare eller sjuksköterska på en vårdcentral, eller besök hos en specialistläkare.

Branschorganisationen Privattandläkarna har emellertid kritiserat förslaget och varnat för risken att om högkostnadsskyddet inom tandvården till alldeles för stor del börjar efterlikna sjukvårdens, kan tandvården drabbas av samma kroniska vårdköer.

Men även om det kan leda till längre köer måste man överväga den ökade tillgänglighet som ett förbättrat högkostnadsskydd skulle innebära. Människor som tidigare avstått nödvändig tandvård på grund av höga kostnader kan bli mer benägna att söka vård då skyddet ytterligare skulle minska den ekonomiska bördan.

Om fler har råd att uppsöka tandläkaren i tid kan det minska behovet av dyra ingrepp i framtiden. Samtidigt är det viktigt att högkostnadsskyddet inte blir överdrivet generöst, vilket kan leda till onödiga besök och behandlingar som i sin tur kan överbelasta systemet.

Privattandläkarna menar även att det finns en risk att kostnaderna för reformen blir betydligt högre än förväntat. Det är naturligtvis svårt att förutse hur kostnaderna kommer att utvecklas. Men viktigt att notera är att reformen även innebär att den tidigare erbjudna gratis tandvården för åldersgruppen 19 – 23 år kommer att avskaffas från och med år 2025. Dessutom ska utredaren presentera ett förslag för att avskaffa nuvarande regler som möjliggör akut tandvård för asylsökande och papperslösa till en kostnad av 50 kronor.

Åtgärderna kommer nog inte räcka för att fullt ut täcka kostnaderna. Men utredarens uppdrag är att presentera ett skalbart förslag som inte riskerar att ätas upp av stigande kostnader. Oavsett vad är det mycket välkommet att regeringen tar ett första steg i att göra munnen till en del av kroppen.