Hur Sverige ska hantera Islamiska staten är ett tudelat problem. Svenska medborgare som återvänder efter att ha deltagit i IS våldsorgie diskuteras ganska flitigt. I går greps för första gången två svenska medborgare misstänkta för terrormord i Syrien, ett gott tecken på polisiära framsteg.
Tyvärr hamnar det preventiva arbetet i skuggan av debatten om återvändande terrorister. Det kan bero på att den är mycket mindre svartvit. Den som har slagits för IS är per definition den värsta sortens brottsling, men en radikaliserad tonåring som överväger att resa till Syrien – är han offer, (potentiell) förövare eller båda delarna?
Framför allt är han en person som fått fel svar på sina frågor, menar Abd al Haqq Kielan, imam i Stora moskén i Eskilstuna. I en intervju i Dagens Nyheter (23/7) presenterar han sin syn på radikaliseringsprocessen: ”Ungdomar har massor med frågor. Om man inte besvarar dem riskerar ungdomarna att söka efter svar på internet istället. Och där finns IS-rekryterarna”.
Nyckeln till att stoppa rekryteringen av dessa ungdomar är att erbjuda andra svar på religiösa frågor. Likt alla religiösa skrifter kan koranen vara motsägelsefull och därmed svårtolkad för en ung muslim. Islam har dessutom ingen högsta auktoritet (i stil med påvens roll inom katolicismen), som helt enkelt kan bestämma vad som gäller. Därför arbetar ett antal aktiva i moskén i Eskilstuna med ett projekt där islamkunniga personer ska diskutera religionen tillsammans med ungdomar i riskzonen.
Dylika initiativ är guld värda. Inom civilsamhället finns ofta kunskap och förståelse som det offentliga saknar. Precis som Abd al Haqq Kielan påpekar handlar islamistisk extremism i grund och botten om ideologi. Det är en stark övertygelse, som svårligen kan bemötas av en kommunal kurator som påpekar att våld är fel och uppmuntrar tonåringen att uppsöka en fritidsgård. Visserligen stämmer det: våld är mycket riktigt fel och en fritidsgård ett långt bättre ställe att tillbringa sin fritid på än Syriens krigszoner. Men sådana argument biter inte på den som redan är fast övertygad om motsatsen.
Om däremot teologiskt kunniga muslimer inbjuder till diskussion kring de religiösa påbud som extremisterna förvränger till ideologi, kan de faktiskt få unga att tänka om. Den sortens mer djupgående initiativ har vunnit framgång i flera europeiska länder och, utan tvång, lyckats få människor att avstå från en resa till Syrien.
I Eskilstuna har flera aktörer visat intresse för moskéns initiativ. Förhoppningsvis följer fler städer exemplet. Sverige är ett av de länder i Europa där flest personer i förhållande till folkmängden blir IS-terrorister – en utveckling vi måste vända. När civilsamhället söker dra sitt strå till stacken bör det uppmuntras; kunskapen det besitter är inte att underskatta.