31-årige Filip i ny Netflix-serie: "Trodde det var ett skämt"

Valdemarsvik har fått ett ansikte i en av Netflix senaste realityserier. "Jag började tro att det inte skulle bli någonting. Att de skulle skrota idén", säger fallskärmsjägaren Filip Åkerblom i ett soligt Valdemarsvik.

Snickaren från Valdemarsvik, Filip Åkerblom, kan ses i en ny Netflix-serie, "Toughest forces on Earth".

Snickaren från Valdemarsvik, Filip Åkerblom, kan ses i en ny Netflix-serie, "Toughest forces on Earth".

Foto: Ulf Stråhle

Valdemarsvik2024-06-28 20:00

Nyheten i korthet

  • Filip Åkerblom, en 31-årig fallskärmsjägare från Valdemarsvik, medverkar i Netflix realityserie "Toughest forces on Earth", vilket sätter Valdemarsvik på den globala kartan.
  • Serien, som släpptes i maj 2024, följer tre före detta elitsoldater som testar olika stridsmiljöer världen över, inklusive ett avsnitt i Östersund med Åkerblom och andra svenska soldater.
  • Åkerblom är stolt över sin medverkan och skulle gärna delta i fler liknande projekt om möjligheten uppstår.
undefined
Filip Åkerblom är uppväxt i Växjö, men trivs numera med familjelivet i sin nya kuststad. "Valdemarsvik är en fantastisk plats att bo på", säger han.

 "Toughest forces on Earth" är en ny serie på Netflix. Serien släpptes i maj och följer en trio före detta elitsoldater, amerikanerna Ryan Bates och Cameron Fath samt brittiske Dean Stott. I åtta avsnitt åker de jorden runt och provar olika stridsmiljöer.

Ett avsnitt utspelar sig runt Östersund och skildrar en vecka i arktiska förhållanden. Med i detta avsnitt är en grupp svenska soldater och en av dessa är Filip Åkerblom från Valdemarsvik.

Men vi ska spola tillbaka bandet ett par år.

Snickaren Filip Åkerblom fick oväntat frågan om han var intresserad av att vara med i inspelningen av serien "Toughest forces on Earth".

– Jag stod i en maskinhall mitt i vintern. Då ringde min chef på Försvarsmakten och undrade om jag ville vara med i en Netflix-serie. Jag väntade på att han också skulle skratta och säga att det var ett skämt, men det gjorde han inte. Det var på riktigt, berättar Filip Åkerblom som tackade ja direkt.

Kanske kom samtalet för att Filip Åkerblom tidigare har varit med i en svensk TV-produktion, Jägarsoldat. Den sändes på SVT, men finns i dag publicerad på Försvarsmaktens hemsida och Youtube.

Inspelningen "Toughest forces on Earth" gjordes vintern 2022–23. Därefter har det varit en lång väntan på premiären. Den 14 maj 2024 släppte Netflix serien.

– Jag började tro att det inte skulle bli någonting. Att de skulle skrota idén och hela serien. Men det är mycket regler, sekretess och många parter som ska komma överens, särskilt när det har spelats in tillsammans med flera länders försvarsmakter, säger Filip Åkerblom.

Att ta sig upp ur en isvak med skidor och packning eller att övernatta i en quinzee – en form av snöigloo – blev inte de största utmaningarna för deltagarna. Lite oväntat var skidåkning med tung packning tuffast att utföra för seriens förgrundstrio. 

– För oss nordbor är det självklart med snö, kyla och rejält snödjup. Cameron Fath sa efteråt att den mest krävande miljön han utsatts för under serien var hos oss. Jag blev förvånad. Det såg inte så roligt ut att vara i djungeln eller Mangroveträsket i de andra avsnitten av serien, säger Filip som sett hela säsongen.

I serien delas den svenska truppen, en grupp på 10–20 soldater, upp i två grupper för att möta olika utmaningar.

– Vi var med amerikanerna Ryan och Cameron, det var jättekul. Miljön var fantastisk däruppe, det var väldigt kallt, men fina dagar, säger Filip Åkerblom.

Skulle du tänka dig att medverka i fler serier? 

– Om möjligheten dyker upp igen skulle det vara jättekul.

undefined
Snickaren från Valdemarsvik, Filip Åkerblom, kan ses i en ny Netflix-serie, "Toughest forces on Earth".
undefined
En sommar i Valdemarsvik är en stark kontrast till ett soldatliv i vintrig fjällnatur.
undefined
31-årige Filip Åkerblom var takläggare, men bestämde sig att söka som jägarsoldat då han var 24 år. "Det verkade häftigt och jag ville se om jag kunde gå hela vägen. Och det gjorde jag", säger han.

Filip Åkerblom är född och uppväxt i Växjö. När han var 24 år och takläggare lockades han av utmaningen att bli jägarsoldat. Efter en grundutbildning på knappt ett år, vidareutbildade han sig sen till fallskärmsjägare i två år. 

– Någonting var lockande med det, men jag minns inte riktigt vad i dag. Det verkade häftigt och jag ville se om jag kunde gå hela vägen. Det gjorde jag, säger Filip.

Idag har Filip en tidvis anställning som gruppchef vilket innebär att han tjänstgör i perioder för att upprätthålla sina militära kunskaper.

Under fallskärmsjägarutbildningen träffade Filip sin sambo Sarah. 2020 flyttade paret till Valdemarsvik där Sarah Åkerblom växt upp. Paret har i dag två barn. 

– Valdemarsvik är en fantastisk plats att bo på med ett fint klimat. Att komma hem och möta barnens ansikten efter arbetet är ren glädje, säger Filip.

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!