Per(sonlig) Gessle på en och samma mazarin
Varsågod, Per Gessle, här kommer en hög mazariner på en och samma gång.? Lätt ljummen, frasig i kanterna och mjuk i sin glasyr. Den är riktigt god, säger han och tar en tugga till. Per Gessle bjuder på egna godbitar vid Slottet i Finspång på lördag kväll.
NT bjöd Per Gessle på en hög mazariner före premiären av Mazarinturnén, som redan blivit en succé. På lördag kväll landar stjärnan i Slottsparken i Finspång."Hela min grej har blivit konstig. Jag är väldigt överraskad över hur skivan slog igenom", säger han. Foto: JESPER MALMSTEN
Foto:
Gessle är lite sen, ber om ursäkt med orden "det fanns ingen parkering", men är inte ett dugg stressad och i en dryg timme berättar han i öppenhjärtig intervju om Mazarin och den annorlunda inspelningen, Gyllene Tider, Roxette, musikens kraft, personliga texter och att aldrig, aldrig bli för trött på framgångar.
Vi packar upp en hög mazariner på bordet.
Per Gessle ler.
?Jag äter inte så mycket kakor längre. Mazariner har följt med mig hela livet. Jag trodde det var ett slags varumärke - en internationell kaka -och sökte det på internet, men det var inte så. Det verkar vara ett svenskt påhitt, säger Per Gessle.
?Jag har faktiskt registrerat Mazarin som mitt varumärke, när jag ska ge mig in i konditorbranschen, säger Per Gessle.
<br><span class=MR>Uruselt genrep</span>
Han skrattar, utstrålar självförtroende och längtar ut till platserna i Sverige.
-Vi gjorde ett uruselt genrep, som alltid, men det är bra så alla blir lite nervösa. Det blir en bättre skärpa, när vi står där på scenen. Genrepet blir vår konsert. I normala fall brukar man ändra en del i programmet, men vi gör inte det. Det kändes hopplöst redan från början, säger Per Gessle.
? Det är första gången jag gör en turné, som inte är ett urval av "greatest hits". Det är lite mer avspänt och lite mer musik för musikens skull. Det blir inte en massa "ettor" på en och samma gång. Det ska bli en skön kväll i all enkelhet.
Just ordet "enkelt" kommer tillbaka gång på gång i intervjun.
Bandet, som redan är döpt till Mazarinerna, består av Clarence Öfwerman, keyboard, Christoffer Lundquist, gitarr och kör, Jonas Isacsson, gitarr, Anders Herrlin, bas, Helena Josefsson, kör och Jens Jansson, trummor.
? Det är ett väldigt bra band. Christoffer spelar för första gången gitarr i ett band och Helena är ett fynd... Det känns skönt att ha de två så att i alla fall någon på scenen sjunger rent.
<br><span class=MR>Jubel över Mazarin</span>
Det har gått hela 20 år sen Per Gessles första soloskiva, som kort och gott hette Per Gessle. Den spelades under vintern och våren 1983 mellan Gyllene Tiders Puls och Heartland Café. Hela bandet, utom Gessle, låg i lumpen så stjärnan från Halmstad stod på egna ben ett tag. Lanseringen gick sådär... Skivhandeln var mer intresserad av David Bowies Let´s Dance, som släpptes samma vecka.
Det är andra tider idag.
Med Per Gessles turné bryts mönstret av en ganska mager sommar på de svenska scenerna, när vi räknar bort megastjärnorna Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Robbie Williams och Kent. Tomas Ledin, Ulf Lundell och GES (Glenmark, Eriksson och Strömstedt) har inte direkt dragit de stora massorna. Arrangörerna och skivbranschen jublar över Mazarin.
? Jag har fått brev och mejl från alla möjliga skivbolag och dess chefer, som menar att jag drar in folk i skivaffärerna. Hela min grej har blivit konstig.
...och vad är det ett tecken på?
-Min platta har bara blivit. Det fanns inga planer. Jag gjorde en platta utanför systemet och skivbolaget. När den väl var klar så kändes det rätt. Jag ville ge ut den.
Det blev så.
? Skivbolaget ville först vänta till hösten, men det kändes konstigt. Vi kunde inte släppa en svensk platta med mig till hösten med tanke på alla sommartexter.
Du har varit med länge, men verkar ärligt överraskad över succén med Mazarin.
? Det går inte att ta något för givet. Konkurrensen är stenhård där ute, där varje skiva är färskvara och artister unga. Folk kan tro man blir tjock, rik, dum och trött på alla framgångar, men det är inte så. Får ens egen musik sin chans och slår är det mäktigt. Musikens kraft är stor.
Du följer ditt hjärtas röst?
? Jag har alltid gjort det och vill inte gärna kompromissa. Jag vill inte göra singlar utan ett helt album, som man har kontroll över. Det är lätt med en svensk platta - till skillnad mot den internationella svängen. Där blir man mer en produkt... en handelsvara.
? Här gör man det som känns och fungerar bäst. Livet och spelningarna är enklarare. När man inte heller väntar sig något så slår den, men om man tar i så man spyr så händer inget. Det är en märklig bransch.
<br><span class=MR>Tillbaka till rötterna</span>
Mazarin är högst personlig.
? Det är en privat sida av mig som aldrig kommit fram tidigare - på både gott och ont. Det kan bli jobbigt att bli för personlig.
Skivan spelades in under enkla och sköna former på den skånska slätten. ? Det var som att gå tillbaka till grunden och börja om. Jag hittade tillbaka till rötterna, men det var också jobbigt. Vi var isolerade utan familjer så frågar du Åsa och Gabriel vad de tyckte får du säkert höra det. Det var pest och pina. Vi sågs inte under de fem veckorna.
Vad gör skivan så speciell?
? Jag har funderat över det länge, men det finns en sorts enkelhet och ärlighet i den. Det finns inget i närheten av att vara trendig och farlig. Den är mänsklig.
Här kommer alla känslorna (på en och samma gång) är den snabbaste hit Per Gessle skrivit.
? Jag trodde inte ens på den som singel. Den saknar ju refräng, men den slog. Jag har aldrig varit med om något liknande.
Tycker om när du tar på mig är, enligt Per Gessle, skivans viktigaste låt. Det var också den låten man började inspelningarna i studion under den fem vinterveckorna. Per Gessle var där tillsammans med Clarence Öfwerman och Christoffer Lundquist.
-Vi skulle kanske inte ha börjat med den, men vi gjorde det. Jag åkte iväg en kväll till Malmö och när jag kom tillbaka nästa dag hade Clarence och Christoffer gjort fyra olika arrangemang av den. Vi valde en och känslan växte. Kunde vi lyckas med den kan vi lyckas med allt, berättar Per Gessle.
<br><span class=MR>Gyllene Tider firar 25 år</span>
Det fanns inga tankar på en sommarturné, men mottagandet av skivan blev så pass överväldigande att man började planera och boka upp ställen runt om i landet. Det gick mycket fort.
? Jag kände redan under repetitionerna att jag ville ta ut det här live. Sedan tog vi beslutet om turnén på releasefesten.
Bland alla låtar i årets turné finns det, givetvis, klassiker från Gyllene Tider. Gruppen firar 25 år nästa år. Planerna på en ny succéresa genom Sverige finns där.
? Det är ingen som egentligen vet om den turnén blir av eller inte. Jag har i alla fall inte tänkt på det, när jag valt låtar till årets turné. Vi ska sätta oss ned och diskutera det under hösten.
Gyllene Tider har publikrekordet (14000) i Finspång 1996.
? Jag minns det... Jag kan knappast slå det, men jag ser gärna 10000 där på lördag kväll.
Kan vi, förresten, vänta oss en Mazarin 2 så småningom?
? Jag har inte ens tänkt på det. Vad skulle den heta? Kanelbulle eller sockerkaka...
Ett klassiskt bakverk, som du själv kan göra hemma i köket. Här är receptet - hämtat från ICA-förlagets Sju sorters kakor.
Mördeg: 3 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver, knappt en 1/2 dl strösocker, 1/2 ägg, 100 gram magarin eller smör.
Fyllning: 100 gram mandel (3-4 bittermandlar), 50 gram magarin eller smör, 2 ägg, 1 dl strösocker eller 50 gram magarin eller smör, 150 gram mandelmassa, 2 ägg, 3 matskedar vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver.
Garnering: 1 sats sockerglasyr eller 1/2 dl florsocker.
Gör så här:
- Arbeta samman mjöl, bakpulver, socker, ägg och matfett till en smidig deg direkt på bakbordet. Låt degen stå kallt i några timmar. Kavla ut den och klä formarna.
- Baka gärna i välsmorda små bakelseformar - helst släta.
- Skålla, skala och mal mandeln. Smält matfettet. Vispa äggen pösiga med sockret, tillsätt mandeln och matfettet.
Eller:
- Rör matfettet smidigt, tillsätt mandelmassan och äggen, ett i taget. Rör ner mjölet och bakpulvret. Fördela fyllningarna i formarna.
- Grädda i 175-200 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt dem kallna och glasera eller sikta över florsockret.
Namn: Per Gessle.
Ålder: 41.
Familj: Fru Åsa och sonen Gabriel.
Bor: Halmstad.
Aktuell: På turné genom Sverige med sin succéskiva Mazarin, som redan sålts i över 170000 exemplar. På lördag kväll landar han i Finspång och Rockslottet.
Mördeg: 3 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver, knappt en 1/2 dl strösocker, 1/2 ägg, 100 gram magarin eller smör.
Fyllning: 100 gram mandel (3-4 bittermandlar), 50 gram magarin eller smör, 2 ägg, 1 dl strösocker eller 50 gram magarin eller smör, 150 gram mandelmassa, 2 ägg, 3 matskedar vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver.
Garnering: 1 sats sockerglasyr eller 1/2 dl florsocker.
Gör så här:
- Arbeta samman mjöl, bakpulver, socker, ägg och matfett till en smidig deg direkt på bakbordet. Låt degen stå kallt i några timmar. Kavla ut den och klä formarna.
- Baka gärna i välsmorda små bakelseformar - helst släta.
- Skålla, skala och mal mandeln. Smält matfettet. Vispa äggen pösiga med sockret, tillsätt mandeln och matfettet.
Eller:
- Rör matfettet smidigt, tillsätt mandelmassan och äggen, ett i taget. Rör ner mjölet och bakpulvret. Fördela fyllningarna i formarna.
- Grädda i 175-200 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt dem kallna och glasera eller sikta över florsockret.
Namn: Per Gessle.
Ålder: 41.
Familj: Fru Åsa och sonen Gabriel.
Bor: Halmstad.
Aktuell: På turné genom Sverige med sin succéskiva Mazarin, som redan sålts i över 170000 exemplar. På lördag kväll landar han i Finspång och Rockslottet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!