– Vi startar som vi brukar med ett stormöte för alla som vill spela i våra föreställningar. Det är väldigt häftigt att träffa alla och få känna hur peppade de är. Det är en av de bästa kvällarna på året, säger Frida Nyström, Kvartersteaterns verksamhetsledare.
Intresset för att spela teater brukar vara stort och föreningen har i dag inte möjlighet att ta emot alla. Med nuvarande kapacitet sätts gränsen vid 150 medlemmar.
– Vi skulle så klart vilja ta emot alla, men vi måste hålla kvalitet i vår verksamhet. Det är därför vi är populära, säger Frida Nyström.
Spelåret startar traditionsenligt med skräck på höstlovet. I år spelas "Elden – en katastrofteater" ett mörkt drama om höjda vattennivåer och andra katastrofer till följd av klimatkrisen. Bakom det står Kvartersteaterns egen husdramatiker Anna Nygren som även har skrivit "Hej världen", en av vårens pjäser om kärlek, ensamhet och våndan i att bli vuxen. Den blir ett renodlat ungdomsprojekt.
– Vi satsar extra på unga i år eftersom vi har så många i föreningen, säger Frida Hagman.
Bland de större pjäsprojekten finns också klassikern "Vildanden" av Henrik Ibsen, svensk samtidsdramatik i form av Göteborgaren Mattias Anderssons "In a dark and northern place" samt PO Enqvists debutpjäs "Tribadernas natt" från 1975 och "Till Fedra", en modern tolkning av en grekisk myt.
– Det blir modernt, aktuellt och stora frågor, sammanfattar Frida Nyström.
Nytt för i år på Kvartersteatern är en grupp i improvisationsteater och en annan i skapande dramatik som till skillnad mot andra grupperna inte jobbar mot någon föreställning.
– De grupperna kompletterar vår verksamhet väldigt bra, säger Frida Nyström.
På upptaktsmötet den 26 augusti belönas föreningen med Riksskådebanans kulturpris på 10 000 kr. Dessutom kommer Kvartersteatern för första gången att dela ut det nyinstiftade stipendiet till minne av skådespelaren och regissören Mats Huddén. Innan han avled i våras fick föreningen hans bibliotek med teaterböcker och stipendiaten får utvalda böcker.
– Vi har infört stipendiet för att hålla minnet vid liv och hedra honom. I fyra år var Mats min mentor. Det var fantastiskt. Jag växte av att han trodde på mig och lärde mig mycket av honom. Stipendiet blir symboliskt, ett sätt att skänka vidare lite av all kunskap som han har gett. Det känns viktigt och fint. Men vi får på detta sätt även en möjlighet att uppmärksamma någon av våra medlemmar, säger Frida Nyström.