Premiärdags för den "omöjliga" pjäsen

Inte ens författaren ville sätta upp "Faust II" på en teaterscen. Det hindrar inte Östgötateatern. Dags för en försenad premiär.

Faust färdas över tid och rum för att finna Sköna Helena.

Faust färdas över tid och rum för att finna Sköna Helena.

Foto: Gunnar Hagberg

Teater2019-09-25 21:30

"Faust II" beskrivs som ett storslaget och episkt äventyr som obehindrat färdas mellan tid och rum och där ensemblen på 14 personer ska gestalta över hundra olika sorters väsen.

– En sagovärld för vuxna, som Östgötateaterns t f konstnärlige ledare Johan Huldt summerade föreställningen vid tisdagens pressvisning.

Inte helt lätt eller självklar att spela upp på en scen med andra ord. Till och med pjäsförfattaren Johann Wolfgang von Goethe själv menade att "Faust II" inte skulle gå att sätta upp på en teaterscen. När nu Östgötateatern ändå gör ett försök är det för första gången någonsin i Sverige.

– Den har knappt ens spelats i Tyskland, konstaterade Johan Huldt.

"Faust II" skrevs 1832 och är en fristående fortsättning på "ettan" från 1808. I pjäsen, som har premiär nu på lördag, belönas Faust (spelad av Martin Waerme) med en maskeradfest i Venedig. Där förälskar han sig i Sköna Helena från Sparta (Stina Lundkvist) och tillsammans med Mephistopheles (Lotta Ramel) färdas han över tid och rum för att finna henne. Resan kantas av en mängd fantasifulla varelser som, förstår man, verkligen utmanar ensemblen. Ett drama om att vilja ha, men få vad man förtjänar.

Lotta Ramel gestaltar alltså djävulen vid sitt första gästspel någonsin på Östgötateatern.

– Ingen självklar roll som jag ropade ja till på direkten, sa hon vid pressvisningen av en av scenerna.

– Jag bad att få läsa den först när Richard (Turpin, regissören) ringde och fick åtta akter i knät. Ju mer jag läste, desto mer intressant verkade den. Man vill ju alltid försvara sin roll. Även om det råkar vara djävulen. Jag ser verkligen fram mot föreställningen. Det blir mycket för ögat. Väldigt visuellt.

Ett försenat tåg gjorde att Lotta Ramel inte hann byta om till sin scenkostym till visningen. Till premiären ska dock djävulshornen vara på plats.

– Den stora utmaningen för egen del är att allt ska sägas på rimmad vers, sa hon vidare inför premiären.

– Svårare än på blankvers som hos Shakespeare. Men det går bättre och bättre. Jag har börjat uttrycka mig på vers även privat.

Premiären för "Faust II" skulle således ha skett redan förra lördagen. Branden i Stora teaterns takregioner har dock skjutit upp premiären en vecka. Nu på lördag är det dags. Spänningen ligger förstås i huruvida "Faust II" ens går att sätta upp. Pjäsförfattaren trodde det inte.

"Faust II" spelas i Norrköping till 12 oktober och i Linköping 8 november till 12 december. 

Takbranden på Stora teatern har skjutit upp premiären en vecka.
Takbranden på Stora teatern har skjutit upp premiären en vecka.
Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!