Det är Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern, som sett till att föreställningen blivit av, och lokala arrangörerna KariN i Norrköping och Ödeshögs teaterförening har beställt den till Boet, Finspång och Norrköping.
Måns var första konstnärliga ledaren på Ung Scen/Öst i Linköping och har själv ett stort engagemang i miljöfrågor i allmänhet och i gruvdriftsfrågan i synnerhet. Han har också har ett sommarställe i närheten av Boet.
I Norra Kärr har ett internationellt bolag köpt rättigheterna att provborra. Frågan har väckt ett starkt engagemang i bygden och protesterna har handlat om att vattnet i drickvattentäkten Vättern riskerar att smutsas ner av verksamheten.
– Sverige har en otroligt generös gruvlagstiftning, säger Måns Lagerlöf och konstaterar att det i sin tur medför att frågan angår många.
Dramatikern Anders Duus har skrivit ”Dagbrott”.
– Att skriva en pjäs som handlar både om gruvor och kärlek, det är en bedrift, tycker Måns Lagerlöf.
Dessutom tycker han att pjäsen både är underhållande och förmedlar mycket kunskap. Vid premiären för två–tre veckor sedan visades den för både kulturministern och miljöministern.
I Boets bygdegård kommer Måns Lagerlöf att leda ett eftersamtal för att fånga publikens upplevelse samt ge en bakgrund till hur pjäsen kom till.
– Det känns riktigt bra att få visa föreställningen här för de människor som lever här och påverkas.
”Dagbrott” spelas i Finspång, Kulturhuset den 20 oktober, Boets bygdegård den 23 oktober och i Norrköping, Hallarna den 2 november.