Gruvdriften i Norra Kärr inspirerade till pjäs

En pjäs som har sitt ursprung i den omdiskuterade gruvbrytningen i ­Norra Kärr spelas i länet. Riksteatern ger ”Dagbrott” i Boets bygdegård, bland annat.

Foto:

Teater2016-10-20 11:15

Det är Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern, som sett till att föreställningen blivit av, och lokala arrangörerna KariN i Norrköping och Ödeshögs teaterförening har beställt den till Boet, Finspång och Norrköping.

Måns var första konstnärliga ledaren på Ung Scen/Öst i Linköping och har själv ett stort engagemang i miljöfrågor i allmänhet och i gruvdriftsfrågan i synnerhet. Han har också har ett sommarställe i närheten av Boet.

I Norra Kärr har ett internationellt bolag köpt rättigheterna att provborra. Frågan har väckt ett starkt engagemang i bygden och protesterna har handlat om att vattnet i drickvattentäkten Vättern riskerar att smutsas ner av verksamheten.

– Sverige har en otroligt generös gruvlagstiftning, säger Måns Lagerlöf och konstaterar att det i sin tur medför att frågan angår många.

Dramatikern Anders Duus har skrivit ”Dagbrott”.

– Att skriva en pjäs som handlar både om gruvor och kärlek, det är en bedrift, ­tycker Måns Lagerlöf.

Dessutom tycker han att pjäsen både är underhållande och förmedlar mycket kunskap. Vid premiären för två–tre veckor sedan visades den för både kulturministern och miljöministern.

I Boets bygdegård kommer Måns Lagerlöf att leda ett eftersamtal för att fånga publikens upplevelse samt ge en bakgrund till hur pjäsen kom till.

– Det känns riktigt bra att få visa föreställningen här för de människor som lever här och påverkas.

”Dagbrott” spelas i Finspång, Kulturhuset den 20 oktober, Boets bygdegård den 23 oktober och i Norrköping, Hallarna den 2 ­november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!