Riksteaterns föreställning "Barnen", som ges på Teater Bråddgatan 34 på tisdagen, utspelar sig i en liten lånad stuga på den engelska östkusten efter ett kärnkraftshaveri. Ett slags kammarspel och en blandning av relationspjäs, humor och psykologisk thriller signerat den hyllade brittiska dramatikern Lucy Kirkwood.
– Det jag fastnade för var att pjäsen pratar om både det personliga och det samhälleliga ansvaret, säger regissören Karin Enberg som bland annat gjort föreställningen "Jord" som visades runt om i Östergötland i samarbete med Östgötateatern.
I centrum står tre pensionerade kärnkraftsingenjörer. Paret Robin och Hazel har tvingats flytta utanför strålningsområdet till den lånade stugan. Plötsligt får de besök av Rose, en gammal kollega de inte träffat på 38 år.
– Varför dyker hon upp nu? Och vad vill hon egentligen? Det handlar såklart om vad vi har för personligt ansvar eller inte.
– Det är också vad jag vill att publiken ska fundera över. Pjäsen uppmanar oss alla fundera på vad vi har för ansvar för barnen och kommande generationer. Det finns konsekvenser av allt man gör och idag har vi ett samhälle där vi på många sätt inte tänker på konsekvenserna, säger Karin Enberg.
"Barnen" är en del av Riksteaterns treåriga konstnärliga satsning Människa och Natur. Syftet är att bidra till det offentliga samtalet om demokratin men också att stärka engagemanget bland de som redan idag är aktiva inom Riksteatern och samtidigt når fram till och engagera nya målgrupper.