Det började med att det lokala reggaebandet Kalle Baah ville hedra artisten Bob Marley med en improviserad utomhuskonsert 1981. Sedan dess har Musikföreningen Blacka Musik bildats och årligen arrangerat Minneskonserten. Det är de fast beslutna att göra även i år, när pandemin tillåter.
Historien om reggaen i Skärblacka börjar med ett gäng mellanstadiekillars dröm om att bilda ett band.
– Först snackade vi som om vi redan hade ett band, berättar sångaren Pelle Johansson, fast egentligen hade vi inte ens instrument.
Janne Karlsson fick ett trumset och bandet kunde bli verklighet. Till en början spelade killarna lite allt möjligt, men reggaen tog snart över och bandet Kalle Baah bildades. Namnet kommer från en kvinna på killarnas gata, hon brukade ropa till barnen som höll till där.
– Hon kunde ropa: ”Hörru, Kalle Baah!” till oss, om det var något vi gjort eller något hon ville, minns Pelle.
När Bob Marley dog bestämde sig bandet för att arrangera en hyllningskonsert på gräsplanen vid Sågvägen.
– Vi hade högtalare och förstärkare som vi släpade ut och när vi väl kopplat ihop allt hade grannskapets ungar cyklat förbi och sett oss, så allt fler kom för att lyssna, berättar Pelle.
Något år efter den första minneskonserten bildades musikföreningen Blacka Musik. Jocke Salinder, Kalle Baahs dåvarande basist startade föreningen tillsammans med Sverker Ydén och Mikael Kuylenstierna från bandet Norsholms Befrielsefront. Jocke, Sverker och Mikael hade fått stöd av Norrköpings Kommun för att starta upp musikverksamhet på fritidsgården. De fann snart att behov av replokaler var större än någon kunnat ana. Redan under första veckan bildades över tio nya band och Blacka Musik grundades som en plattform för de ungas musikengagemang.
Idag är föreningen väl förankrad på orten och tätt sammanlänkad med Minneskonserten som föreningen årligen arrangerar.
– Blacka Musik är minneskonserten, och minneskonserten är Blacka Musik, säger Daniella Torres som både är föreningens sekreterare och aktuell som reggaeartist med en ny singel. Daniella har själv uppträtt på Minneskonserten varje år sedan 2009.
– För mig handlar Minneskonserten om den gemenskap som uppstår genom musiken, säger hon. En konsert som ligger mig varmt om hjärtat är när Max Romeo var på besök och jag och Hilltown Syndicate fick musicera med honom.
Föreningens styrelse består av ett litet gäng eldsjälar som varje år arrangerar det för orten stora evenemanget.
– Konserten brukar locka mellan fyra och fem tusen åskådare, berättar Niklas Barwe, tidigare verksamhetsutvecklare i föreningen, nu styrelseledamot.
Både Daniella och vice ordförande Maria Strid har varit engagerade i Blacka Musik till och från sedan unga år. För Maria är det helheten runt Minneskonserten som är grejen, att artister från resten av Sverige och delvis världen vet vad minneskonserten är och är hedrade över att få stå på scenen i Skärblacka.
– För mig är Minneskonserten glädje, säger hon, att se människor samlas i gemenskap kring musiken är fantastisk. Vi hade inte kunnat genomföra Minneskonserten utan allt stöd vi får från lokala föreningar, företag och privatpersoner.
Den rådande pandemin har gjort att årets minneskonsert måste skjutas fram och något datum är ännu inte satt men det är tydligt att Skärblacka värdesätter sin reggaetradition och att Blacka Musik tänker ge orten sin Minneskonsert, även i år.