De sätter upp revy i Skärblacka

Revy i 70-talsanda. Fredrik Johansson gör här sin gubbe "Nuppe" som söker hjälp hos prästen, spelad av Johan Blomgren.
Revy i 70-talsanda. Fredrik Johansson gör här sin gubbe "Nuppe" som söker hjälp hos prästen, spelad av Johan Blomgren.

Som barn spelade de in humorkassetter. Nu tar de äntligen sina roliga gubbar upp på scenen i Folkets hus i Skärblacka.

Skärblacka 20 september 2019 10:00

Bakom den nya humorgruppen Roliga Timmen och revyn "Snurrigt värre" står barndomsvännerna Fredrik Johansson och Johan Blomgren. Ingen av dem har spelat teater tidigare. Men det är inget som hindrar dem.

– Det här är en gammal dröm, säger Fredrik.

Det blir en klassisk nummerrevy, ungefär en timme lång, med tio låtar och lika många sketcher. Att det skulle bli av bestämdes för ett år sedan, men halva ensemblen har trillat bort eftersom musiken slukade deras tid.

– Jag kände att jag var tvungen att vara med, säger Johan Blomgren. Men för mig är det här som kbt (kognitiv beteendeterapi, reds anm). Att försöka vara rolig på beställning är nog det värsta jag kan utsätta mig för.

– Det trygga benet är musiken. Där känner vi oss säkrast, säger Fredrik, också känd som frontman i bandet Fredrik Johansson och hundarna.

Allt material är egenskrivet och har växt fram under långa telefonsamtal på måndagkvällar mellan Johan i Smedby och Fredrik i Skärblacka.

– Vi har haft en ursäkt för att prata om gamla tider och jag har fått en helt ny inblick i Fredriks liv. Men min fru Annelie undrade ibland om vi pratade om revyn alls, ler Johan.

Båda är uppväxta i Skärblacka och de fann varandra som barn genom fotbollslaget och musiken. 

– Min farsa var fotbollstränare och han tyckte att vi var hopplösa. Vi blev aldrig klara i omklädningsrummet. Det var för att Fredrik höll långa monologer, körde sketcher och roliga gubbar. Till slut fick han en egen nyckel till lokalen, skrattar Johan.

– Fredrik har "funny bones" som det heter. Med små medel kan han göra så det blir kul.

Som barn lånade de roliga gubbar från Galenskaparnas galleri, men Fredrik kunde också imitera Bert Karlsson eller hitta på egna figurer.

– Vi spelade in kassettband, minns Fredrik. Men vi spred inte banden som vi gjorde med musiken, utan hade dem bara. Och vi har aldrig gjort något eget på scenen av det.

En egen gubbe är Nuppe, en ledsam figur med världen emot sig och en annan är Holger som tycker allt var bättre förr.  Nu är det dags för dem att släpas ut i rampljuset: "Snurrigt värre" spelas den 5 och 6 oktober i Skärblacka Folkets hus. Men repetitionerna hålls än så länge de i Skärblacka fritidsgård, där Fredrik arbetar som fritidsledare.

– På jobbet  har de frågat: "Kan ni det där?". Men det är som när vi började med musiken. Vi kan inte, men gör det ändå, säger Fredrik.

På scenen kompar Joakim Holm på piano i låtarna. Nämnas kan att Marcus Nilsson har producerat musikinspelningarna samt att Rory Orman och Samuel Castro sköter ljud och ljus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa