"Vi måste kunna leverera det som branschen vill ha"

Landets krögare jublar över de lyfta pandemirestriktionerna – men efter två år av nedstängningar, begränsade öppettider och en osäkerhet i branschen så råder det personalbrist.

Bruno Trome är yrkeslärare på skolan och här ger han instruktioner till eleven Juweriyo Mohamud.

Bruno Trome är yrkeslärare på skolan och här ger han instruktioner till eleven Juweriyo Mohamud.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2022-02-18 20:15

Krogkollen

Den här veckan ger sig Krogkollen ut på nya reportagestigar. Anledningen till det är att genomgående under serien så har i princip alla krögare påtalat bristen på kunnig och utbildad personal. Vi har därför valt att besöka Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet. Här drillas nästa generations matlagare och servicepersonal för att trygga branschens fortsatta kompetens.

– Här behöver vi lära våra elever alla olika delar av yrket för att hålla en grundläggande kvalité. Vi måste kunna leverara det som branschen vill ha och efterfrågar samtidigt som vi har en läroplan, skolverkets regler och elevens hela utbildning att förhålla oss till, berättar Matthias Tybåhl, Utvecklingslärare Gymnasium.

Skolan har funnits sedan slutet av 1980-talet och är numera en treårig linje. Här utbildas eleverna till kockar, serveringspersonal, bagare och konditor.

– Vi försöker jobba väldigt brett. Här utbildar vi ungdomar som måste kunna i stort sätt alla typer av verksamheter. De ska kunna jobba i storkök, lunch, à la carte eller ibland till och med på fine dining, säger Bruno Trome, yrkeslärare.

– Ser man rent krasst på de elever som går här kan säga att flertalet går in i branschen. De andra väljer något snarlikt som man också får med sig från den här utbildningen. Det kan handla om försäljning eller i livsmedelsbutiker som några exempel, säger Per Djervf Notklev som också är yrkeslärare på skolan.

På frågan om hur möjligheterna ser ut att få ett jobb efter utbildningen brister alla runt bordet ut i skratt. Det talar sitt tydliga språk om hur uppenbar bristen på personal är i Norrköping för tillfället.

– Om man vill, så har man ett jobb. Förutom under kortare perioder så har det alltid funnits en efterfrågan på restaurangpersonal, säger Per Djervf Notklev.

Hur är trycket nu efter pandemin?

– Det finns ett extremt behov. Jag ska inte säga att det är ett problem, men det är svårt för eleverna. Det är en balansgång för vi vill att de ska gå färdigt samtidigt som många krögare rycker i dem med tanke på att de är välutbildade. Det kan man förstå, säger Matthias Tybåhl.

– Det är ingen som har slutat, men risken är att de jobbar samtidigt och det kan påverka deras resultat. Vi vill att de ska få ut allt de kan av utbildningen, säger Per Djervf Notklev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!