En restaurang med fokus på både vy och smak

Högst upp i en av stans mest kända byggnader – Strykjärnet – finner vi Vy NKPG. Restaurangen bjuder på en spektakulär utsikt och ägaren Rabi Hanna har lika höga ambitioner för sin mat och dryck.

Rabi Hanna har drivit restaurangen Vy sedan 2019.

Rabi Hanna har drivit restaurangen Vy sedan 2019.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2022-03-25 19:15

Krogkollen

Rabi Hanna har drivit restaurang Vy sedan tre år tillbaka. Starten på verksamheten har varit tuff med tanke på pandemin.

– Det har varit svårt. Vi hade bara öppet några månader innan det blev restriktioner. Eftersom det inte var kvällsservering här innan och vi dessutom ligger på sjätte våningen så har det varit lite svårt för folk att hitta hit. Vi har fått kämpa hårt, men nu känns det som det börjar rulla på.

Konceptet på maten är till den största delen uppbyggt på mellanrätter och menyn baseras ofta efter säsong. 

– Det är blandat, vi har valt att inte inrikta oss på något speciellt kök. Vi jobbar med smaker från hela världen och vi försöker byta meny relativt ofta. Två till tre rätter per person brukar vara lagom. Vill man dela runt bordet så fungerar det bra. Vi har även huvudrätter om någon skulle föredra det.

– Vi vill att våra gäster ska få många olika smakupplevelser här.

Förutom maten så har krogen valt att lägga stort fokus på drinkar.

– Vi gör nästintill allt själva. Vår barchef George Kahkejian gör till och med sin egen syrup (sockerlag) med olika smaker. Vi tycker det blir mycket bättre och våra gäster uppskattar verkligen att vi lägger ner mycket arbete även på drycken. Syrupen kommer vi börja sälja på flaska, både på restaurangen och via nätet.

– På vår drinkmeny är det bara saker vi skapar själva. Självklart kan man beställa alla klassiska drinkar om man vill det, men jag tycker verkligen att man ska prova våra egna. Dessutom är alla veganska, det vet jag uppskattas mycket.

På tal om det vad är ert utbud för veganer och vegetarianer?

– Jag skulle säga att det är vi bra på och får ofta höra det av våra gäster. Även många av de rätter som inte är vegetariska eller veganska kan vi ofta anpassa om man vill det. Nu för tiden är det inget ovanligt att gäster efterfrågar den maten så det är viktigt att vi lägger ner kraft även där.

Rabi Hanna tycker att kvalitén på Norrköpings restauranger håller väldigt hög nivå, men han tycker samtidigt att konkurrensen bara är nyttig.

– Vi gör vår grej och jag ser det bara som positivt att det finns många krogar i närheten. Det blir mycket rörelse i området och sen är det ju så att folk drar folk. Min upplevelse är att många gäster vill gå till olika ställen under kvällen så det är bara bra.

Vy NKPG

Öppettider Lunch: Måndag–fredag 11.00–14.00. Kväll: Tisdag–torsdag 17.00–sent, fredag–lördag 17.00–01.00.

Pris mellanrätter: 110–189 kronor (2–3 per person rekommenderas).

Pris lunch: 115 kronor (buffé).

Antal platser: Cirka 130.

Rabi rekommenderar: En drink. Jag skulle välja en Mr Kakaji.

Aktiviteter: Dj och livemusik.

Var äter ni helst om ni inte får välja ert ställe: Helst hemma hos mamma och pappa, men annars säger jag Lamp Hotel.

Karta: VY
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!