Krogkollen
Återigen har Krogkollen gett sig av på utflykt. Den här gången tog oss matresan till skärgården och Arkösunds Hotell. Thomas Hallgren har tillsammans med Karin Elebring drivit hotellet i sju år.
– Vägen vi ligger på heter Världens ände och så är det verkligen. Vi ligger längst ut i kustbandet och på andra sidan vattnet är det ett annat land. Jag tycker att Arkösund de senaste åren verkligen har utvecklats till en destination som är värd att besöka, säger Thomas Hallgren.
Bara några meter från hamnen kan man på hotellets uteservering avnjuta mat och dryck samtidigt som man ser båtar lägga till eller bara blicka ut över skärgårdsöarna.
– Vi har en bred meny som ska passa de flesta. Enkel och god mat och vi jobbar mycket med lokala råvaror. Jag vill att det ska vara en skärgårdskänsla i maten, men med det sagt säljer vi mycket av våra köttbullar också.
Gästerna kommer både land- och vattenvägen, och blandningen av människor är stor. Man ska inte bli förvånad om det sitter en kändis vid bordet bredvid.
– Ända sedan starten har vi haft förmånen att Kronprinsessan Victoria med familj kommit hit minst en gång per sommar. Ganska många med hög igenkänningsfaktor gästar oss, men det är verkligen alla typer av människor som besöker oss.
– Det är bra om man bokar bord för att vara säker på att få plats. Oftast löser vi det, men inte alltid. En mycket känd finansman besökte oss för någon sommar sedan. Han hade inte bokat bord och det var tvärfullt. Han blev rekommenderad att gå till strandgrillen med orden "det är som Mcdonald's, men lite bättre", berättar Thomas och ler stort.
Förra årets nyhet Florencio kommer på återbesök även i år. Ett fullutrustat bageri är numera placerat vid vägkanten nedanför hotellet där det serveras bröd och pizza. Tillsammans med två bekanta till Thomas Hallgren har de skapat ett nytt koncept.
– Det är världskockar från Argentina som jobbat på berömda restauranger som El Bulli, Akvavit och Mirazur i Menton. Vi bakar surdegsbröd, färska croissanter, pan de chocolate och helt otroliga pizzor.
Hotellet erbjuder även olika paket som till exempel innehåller övernattning, middagar, skärgårdsturer eller avnjuta mat och dryck tillsammans med välkända kockar som Norbert Lang eller Tareq Taylor med flera.
Ett tips bara, glöm inte att boka bord.