Oväntat äventyr till restaurang utan fast meny

Mitt i ingenstans ligger restaurangen som nästan alltid är fullbokad och brinner för den hållbara maten. Gourmetmat som är både enkel och svår. "Det som är i säsong hamnar på pizzorna", berättar Vivi Hallström.

Vivi Hallström och Emilie Karlsson diskuterar vilka kombinationer som de vill testa i sommar.

Vivi Hallström och Emilie Karlsson diskuterar vilka kombinationer som de vill testa i sommar.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2022-06-03 19:30

Krogkollen

Återigen ger sig Krogkollen ut på vägarna för att hitta sommarpärlor att besöka. Den här gången har vi hittat till det kanske mest oväntade stället i serien hittills. Vi har kommit till Igelfors, några mil utanför Finspång, och här gömmer sig en plats för de som uppskattar gourmetpizza.

undefined
Vedugnspizzerian drivs sedan 2020 av de äkta makarna Vivi och Victor Hallström som utan erfarenhet av matbranschen vågade följa sin dröm.

Pizzamakarna, som restaurangen heter, huserar i en tidigare handelsbod från 1872. Vedugnspizzerian drivs sedan 2020 av gifta paret Vivi och Victor Hallström som utan erfarenhet av matbranschen vågade följa sin dröm. De träffades i Singapore och genom släktkontakter har de senare bosatt sig i lilla Igelfors på den östgötska landsbygden.

– Jag känner en stor kärlek till den här bygden och så lycklig över att jag hamnat här. Att det blev pizza var lite av en tillfällighet, men vi bestämde oss efter en resa till Österlen där vi åt liknande pizzor. I början hade vi någon tanke på en nudelbar, men till slut fick det bli pizza, berättar Vivi.

undefined
Vivi Hallström och Emilie Karlsson diskuterar vilka kombinationer som de vill testa i sommar.

Konceptet är enkelt men ändå svårt, och inget för den som vill ha en traditionell pizza. Pizzan är vad man kan kalla semi-napolitansk och gjord på endast surdeg. Passionen för de närodlade och ekologiska produkterna är stark och det i sin tur, med hjälp av stor kreativitet, styr vad som hamnar på pizzan.

– Vi försöker, så gott vi kan, hämta råvaror inom en radie av fem mil och har ett väldigt tätt samarbete med producenterna. Det som är i säsong hamnar på pizzorna och det är en av anledningarna till att vi inte har någon fast meny. Vår mat är till stor del vegetarisk, men vi jobbar gärna med viltkött också. Vildsvin, hjort, och älg som då oftast är från lokala jägare, berättar Vivi.

undefined
Pizzan är vad man kan kalla semi-napolitansk och gjord på endast surdeg.

Vill man besöka Pizzamakarna krävs det att man förbokar. Restaurangen har oftast bara öppet under helger eller vid speciella tillfällen och trycket är hårt.

– Folk hänger på knappen för att hinna boka. Det blir fullbokat på fem minuter. Nu släpper vi platserna månadsvis istället för per vecka så då går det inte riktigt lika snabbt, säger Emilie Karlsson, som tillsammans med paret driver restaurangen.

undefined
Spännande pizzor med närodlade grönsaker från närområdet. De jobbar gärna med viltkött också. Vildsvin, hjort och älg som då är från lokala jägare.

– Flera gäster har berättat att de försökt komma hit i över ett år men det har inte funnits plats. Jag skäms alltid lite då och tycker att det är jobbigt men de brukar säga att de tycker det var värt det, säger Vivi och ler stort.

Pizzamakarna

Öppettider: För att vara säker på när de har öppet är det enklast att följa dem via sociala medier eller ringa.

Pris huvudrätter: 160–195 kronor för pizzorna men det rekommenderas att prova deras avsmakning.

Antal platser: 24 inomhus och omkring 50 utomhus.

Vivi och Emelie rekommenderar: Dessertpizzorna med väl anpassat naturvin.

Aktiviteter: Gästkockar samt hantverksarbeten.

Var väljer ni själva att gå ut och äta: Gin och Urbane Goat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!