Krogkollen
I sitt hemland Turkiet började Selim Kalpak i sina tidiga tonår som styckare och redan som 17-åring öppnade han sin första restaurang i Diyarbakır. 2004 flyttade han och familjen till Stockholm och han fick anställning på en turkisk restaurang nästan omedelbart.
– Jag gick inte ens SFI, utan jag började jobba direkt, säger Selim och skrattar.
2008 hittade hans matresa en ny väg då han av en slump såg en annons i en tidning där man kunde ställa upp i grill-SM.
– Eftersom mitt språk var begränsat så kunde jag först inte söka. Det skulle skickas in brev med recept och det kunde jag inte. Min styvdotter hjälpte mig till slut att söka. Jag trodde verkligen inte jag skulle vinna för många var väldigt duktiga matlagare. Men det gjorde jag.
Med blodad tand ville Selim öppna något eget, men priserna i Stockholm var alldeles för dyra så det lät dröja nästan fem år tills en bekant tipsade om en lokal i Norrköping.
– Jag hade aldrig hört talas om Norrköping. Egentligen hade jag inga pengar för att köpa det här, men jag kunde låna ihop från olika håll för att ha råd.
Starten var tuff och restaurangen hade alldeles för få kunder. Selim och hans fru Hasiba var nära att ge upp.
– Vi kände inga här och hade heller inte råd att göra reklam. Vi funderade på att stänga och flytta tillbaka till Stockholm. Det gick så långt att min fru började gråta och då bad jag henne om att ge mig en månad till att försöka. Gud hörde min röst och plötsligt hittade kunderna hit.
Selims är en turkisk grillrestaurang som värnar om de genuina smakerna från hemlandet. Klassiska rätter med lamm, nötkött, kyckling eller grönsaker.
– Enkelt så kan man väl säga att det är mat som passar för de flesta människor och kulturer. Våra gäster har ursprung från hela världen. Kryddsättningen är ofta en turkisk blandning av chilipeppar, vitlök och timjan. En måltid här ska innehålla många olika smaker, dofter, konsistenser och färger.
Även om Selim jobbat med mat hela sitt liv har lusten att experimentera inte upphört.
– Vi gillar verkligen att laga mat och vi gör det med kärlek. Jag försöker hela tiden hitta nya smaker och rätter. Till exempel testar jag om någon krydda kan förhöja upplevelsen av anrättning som vi redan har. Ofta så låter jag mina stamgäster smaka för att se vad de tycker, de är ju mina bästa kunder, säger Selim.