Krogkollen
Karin Hedlund har varit med från starten när Enoteket öppnade sina grytlock 2011. Tillsammans med den närmast legendariska Norrköpingskocken Jerney Kovac stod de sida vid sida under många år. Nu har Jerney tagit ett kliv tillbaka, även om han fortfarande är delaktig och delägare. Karin driver restaurangen med Alessandra Apell och Tomasz Nadolski.
Restaurangens koncept är att hålla det klassiskt italienskt och enkelt.
– Vi har en tydlig italiensk inriktning med mycket pasta och pizza, men även luncher som kanske är lite mer husmanskost. Atmosfären här är avslappnad, ljudlig och glad. Det här är inte en restaurang som är stel på något sätt. Det gäller även personalen. Vi är inte pretentiösa.
– Det enkla är oftast det godaste. Det fanns en period i Sverige när det skulle vara "två strån i kors" för att göra det elegant. Jag tycker inte det är så längre och numera är restaurangbesöken vanligare och man äter mer kontinentalt. Det ska vara god mat.
Ett flertal undersökningar senaste åren visar att svenskarnas relation till den italienska maten är stark.
– Jag tror att pizza och pasta är lätta att gilla för det finns så många variationer. Grädde, tomat, kött, fisk och vegetariskt och mycket mer. Det finns något för alla smaker.
Trenden är att den "vanliga" pizzan fått hård konkurrens av den bakad på surdegsbröd. Många nya krogar vill ha den på menyn. Enoteket var tidiga med den varianten.
– Vi har haft den i alla våra tio år. Roberto, vår pizzabagare, gör pizzor som är något helt annat än den "svenska" pizzan. Nu har vi även en svart pizza med aktivt kol som lär vara bättre för matsmältningen.
Under de tio år som gått sedan restaurangen öppnade har matscenen blivit bredare och större.
– Det är många som kommer till Norrköping bara för att äta. Som matstad har vi verkligen vuxit och jag tycker det har blivit väldigt bra. Många nya ställen har tillkommit, jag tror verkligen att vi föder varandra.
Pandemin har, som på de flesta krogar, inneburit stora problem. Även för Enoteket.
– Man märker det och nu kommer det efterdyningar. Det är svårt att få tag på kött, det är slut hos leverantörer och jag tror det kommer bli en prishöjning på restauranger. Det är svårt att hitta personal och man måste höja lönerna. Jag tycker det på ett sätt att det är bra för statusen på branschen, säger Karin Hedlund.