Krogkollen
Ingemar "Inka" Erinder är närmast en legendar när det kommer till bartendrar i Norrköping. Han är ett välbekant ansikte för många efter över 30 år i branschen. Under nästan två årtionden serverade han drycker och mat på puben Stopet och för 14 år sedan hamnade han som barchef på Bishop Arms.
– Vi har ganska många gäster från Storbritannien som besöker oss. En av de roligaste sakerna jag varit med om är när vi hade besök av en brittisk gäst. Han tittade länge och väl runt om i baren och sa till sist: "I think you have outbritish the british". ("Ni är bättre än britterna")
Precis som pubarna i Storbritannien så är lokalen mysigt murrig och detaljrik. Belysingen är något dämpad och ljudvolymen är precis lagom för att hålla en normal konversation. Bishop Arms är en klassisk gastropub som står starka i den brittiska pubtraditionen med ett stort utbud av mat, öl och whisky. Och mycket mer.
– Jag har det absolut största ölsortimentet i stan med 26 kranar och närmare 300 ölsorter i kylarna. Vad det gäller maten har inte alla i kedjan samma meny, men vi har några och det finns en brittisk grundstomme av några rätter som fish and chips och liknande. Utöver det har vi valt att ha en bred meny så att det ska passa alla. Vi säljer otroligt mycket mat. Och dryck såklart.
Under de senare åren har kraven ökat från gästerna på menyerna. Allt fler är också vegetarianer eller veganer.
– Herregud. Jag har ju varit med så länge att jag tror inte att veganer fanns när jag började och ingen visste ens vad gluten var. Det går inte en enda kväll som gäster inte efterfrågar specialkost och numera är det inte en grej med vegetariskt eller veganskt. Närodlat försöker vi med så gott vi kan, men det är både en pris- och leveransfråga.
I dag finns det 40 The Bishops Arms-pubar från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ungefär hälften av pubarna ligger i anslutning till ett Elite Hotel, då de är en del av Elite Hotels of Sweden. Så är det även i Norrköping.
– Jag skulle säga att det är bara en fördel att vara en hotellpub. Det är gäster från hela världen och speciellt på sommaren när Kolmården drar mycket folk. Övervägande delen är dock lokala människor. Det är ett självspelande piano och vi har alltid gäster, från att vi öppnar till att vi stänger, berättar Inka Erinder.