Krogkollen
Att fler restauranger satsar på klimatsmarta alternativ är uppenbart. Skrymslet under trappan går hela vägen och vill visa vägen för köket utan animalier.
– Vi serverar vegansk "comfort food". Mycket grytor med mycket smak. Tanken är att servera riktigt god och bra mat, det är det viktigaste. Att det inte innehåller animalier ska man inte lägga vikten vid.
Michelle Bäck har varit vegetarian i snart tio år och upptäckte av egna erfarenheter att det fanns ett hål i den marknaden av kokkonst.
– Haloumi, haloumi, haloumi. Överallt. Jag tänkte att jag kunde göra andra den tjänsten och öppna en restaurang med variation, säger hon och skrattar.
Trots att den vegetariska och veganska kosten blivit vanligare så råder det en viss brist.
– Det finns väldigt många fina restauranger i Norrköping och är man vegetarian så är det inga problem. Är man vegan så är det en brist. Jag tycker det är svårt att rekommendera och hänvisa kunder kvällstid när vi har stängt.
Michelle studerade till veterinär i Uppsala och tillsammans med sin pojkvän började de testa olika recept, dock med skillnaden att göra dem veganska. En hobby som födde nya tankar. Utan egentlig erfarenhet så öppnade hon Skrymslet. Mitt i en pandemi.
– Man måste ju testa, annars skulle jag ångrat mig, säger hon.
– Det har varit tufft. Med facit i hand så hade jag kanske inte gjort det. Det har kostat mycket på ett personligt plan.
Även om vegansk och vegetarisk mat snabbt blivit allt vanligare så undrar man ju om det finns tillräckligt med kunder.
– Det är så kul. Jag skulle säga att det är en minoritet av mina kunder som är veganer. Väldigt många fler än jag hade vågat tro har haft ett öppet sinne och vill testa. Många tycker det är spännande och responsen är ofta att de inte ens tänkt på att det inte finns animalier i rätten.
Vilka kommer hit då?
– Det är väldigt olika. Jag är dock förvånad över att det är många över 60 år som besöker oss. I mina vildaste drömmar hade jag inte kunnat tro att vår främsta kundgrupp skulle vara äldre. "Jag har ätit kött hela livet, jag vill prova något nytt" är en vanlig kommentar. Det är helt underbart, det förväntade jag mig inte.
Om jag är köttätare och kommer hit, vad får jag då?
– Du kommer få god mat – men utan kött, säger Michelle med ett stort leende.