Medeltidskungen Karl Knutsson offrade familjen för makten

Historikern Dick Harrisson levandegör 1400-talspersonligheten Karl Knutsson och drar intressanta paralleller med vår egen tid.

Statyett av Karl Knutsson i målat och förgyllt trä, sannolikt utförd av Bent Notke på 1480-talet.

Statyett av Karl Knutsson i målat och förgyllt trä, sannolikt utförd av Bent Notke på 1480-talet.

Foto:

Litteratur2002-11-07 10:24
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vem är Karl Knutsson egentligen? Det är inte så lätt att avgöra. En vanlig vardagsknegare, eller en speedwayförare. Eller kanske en finansiell uppkomling rentav med IT-kunskaper och påklistrad direktörsstatus?
Ja, inget av alternativen låter osannolikt. Men i själva verket var han svensk kung, tre gånger till och med, långt bort på 1400-talet. Det gör ju att hans livsöde är väl värt att skildras och belysas, något som hittills inte skett. Men nu har vår outtröttlige och flitige historiedocent Dick Harrison med medeltiden som specialitet tagit sig an Karl Knutsson (1408- 1470) och skrivit en biografi om honom.

Det blir en hisnande färd genom det medeltida Sverige med intriger, krig, överdådig lyx omväxlande med hotande misär. Jag förstår att Harrison fascinerats av Karl och hans levnadsöde. Men jag förstår också hans slutliga deklaration att han finner bekantskapen motbjudande. För det är nog som han skriver i bokens epilog att om Karl Knutsson levt i dag skulle han förmodligen ha varit chef på något storföretag med hjärnan full av storslagna visioner om personliga optionsklipp.
Det är en intressant jämförelse som ställer även vår avlägsnaste historia mitt i blickpunkten. Så gick det till då och så går det till i dag. Tittar man närmare på Karl Knutssons liv så finner man omedelbart paralleller med vår egen tid. Och vem vet, kanske kan vi till och med dra vissa lärdomar av denne medeltida furstes liv.
Ena stunden överdådig lyx, andra stunden hotande misär. Ädla gemåler, fagra älskarinnor och till och med sjukliga barn skymtar i bakgrunden. Vad betyder sex-sjuhundra års tidsskillnad? Det kunde lika gärna ha varit en modern höjdare. Exemplen från vår egen tid hopar sig.
Dick Harrisons bok är den första biografi som skrivits om den för oss så anonyme och okände renässansfursten här i Norden. Och Harrison skriver med must och spänst och drar sig inte för att ta ut svängarna ordentligt och till och med innesluta katten Hannibal i det tack han framför för stöd under skrivprocessen.

I denna recension kan bara göras att par markeringar för att visa Karl Knutssons betydelse som frihetskämpe och som ambitiös maktmyglare. Inte minst fascinerande är det att läsa den av Harrison flitigt citerade Karlakrönikans propagandistiska vändningar. Den var ju utformad i kungens eget kansli i den alldeles bestämda avsikten att ge en så fördelaktig bild som möjligt av chefens agerande.
Den tidens maktcentra låg för övrigt oss östgötar nära. Karl hade en bas i det ärvda Fogelvik nära Valdemarsviken. Stegeborgs slott med befästningar var en annan viktig stödjepunkt. Och så naturligtvis Vadstena kloster. Det var ju den viktigaste andliga kraftkällan i landet. Hit kom Karl Knutsson vid flera tillfällen. Här var han tvungen att visa en viss vördnad och iaktta en viss polityr inför kyrkan - något som dagens motsvarigheter knappast bryr sig om.
Nåja, Karl Knutsson var vid det besök som är utförligast behandlat i klostrets diarium ute efter några av de dyrbarheter som hans företrädare hade placerat i munkarnas och nunnornas förvar, framför allt två kungakronor i purt guld.
Kungen ville också förmå klostret att uppta hans då endast åttaåriga dotter Birgitta som blivande nunna. Harrisons summering av kung Karls relationer med Vadstena blir att kungen ibland visade klostret sin gunst men i gengäld krävde favörer när det passade honom.

Det kanske är lite hårdraget att pressa Dick Harrisons jämförelse mellan kung Karl och de moderna företagsledarna alltför mycket men hela den långa story som författaren grävt fram visar på en ständig kamp för att hålla sig kvar på tronen. I denna kamp offrade han hänsynslöst privatliv, vänner och familjemedlemmar för att främja sina politiska mål.
Karl Knutsson företer också vissa likheter med våt tids koncernchefer när det gäller att utvidga imperiet. Det symboliseras inte minst i ett av de tidigaste porträtten i svensk konsthistoria. Det är en statyett i målat och förgyllt trä som visar Karl bakom sitt kungavapen med Sveriges tre kronor och Norges lejon, en maktsymbol med stor prestige i medeltidens värld.
Dick Harrison har med sin bok om Karl Knutsson återigen levandegjort en intressant medeltidspersonlighet som det är lätt att fascineras av inte minst tack vare författarens medryckande sätt att skriva historia.

Fotnot: På söndag kan du lyssna till Dick Harrison på Bokens Dag.