Inte en onödig mening
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frederic Jameson torde vara en av de mest intressanta, nu levande kulturteoretikerna, en eklektiker vars motsvarighet endast står att finna hos den franske filosofen Paul Ricoeur - en annan stor förnyare av kulturteori i det postmodernas tidevarv.
Förutom Danius utmärkta introduktion till Jameson föreligger nu Perry Andersons korta men innehållsmässigt kompakta verk Postmodernitetens ursprung i svensk översättning. Via Jamesons författarskap försöker Anderson bringa lite ordning i diskussionen kring begrepp som det postmoderna, postmodernitet och postmodernismen. Just ordet postmodernism dök redan upp under 1930-talet i den spanskspråkiga världen.
Under 1970-talet slår begreppet igenom när filosofer som Jean-Francois Lyotard och Jürgen Habermas börjar använda det. Från en estetisk diskussion sprids det till sociala och politiska analyser. Begreppet förgrenar sig och får nya betydelser. Det blir inte bara en konstriktning (postmodernism) utan används också som en epokbeteckning (det postmoderna) och ett slags kulturellt tillstånd (postmodernitet).
De flesta större teoretiker nagelfars i boken och det är egentligen bara Fredric Jameson som finner nåd inför Andersons granskande blick. I själva verket blir Postmodernitetens ursprung ibland lite av en panegyrik över den, enligt Anderson, störste marxistiske teoretikern i vår tid. Jameson är en tänkare som har vågat ta ett helhetsgrepp över postmodernismen och beskriver den som "den globala kapitalismens kulturella logik".
Utan tvekan är också Jameson en av vår tids intressantaste kulturanalytiker. Förtjänsten men också nackdelen med Andersons översikt är att jag känner en allt större lust att läsa Jameson - just för att gå tillbaka till källan och se vad som egentligen sades. Andersons bredd och kunnande är imponerande men resultatet alltför oöverskådligt i sin knapphet. Den vanligtvis ordrike Anderson hade gott kunnat fördjupa många frågeställningar. Det finns inte en enda onödig mening i boken, på gott och ont.