Spännande möte med Stravinsky och Dvorák
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stravinskys balettmusik i två akter, Appolon musagète, har ett annorlunda språk än mycket av hans musik från samma tid. De kärva och hårt asymmetriska dragen har fått ge vika för en mer senromantisk inställning, ibland med vissa impressionistiska inslag, som stundtals förde mina tankar till Stråkserenaden av Dvorák. Stravinskymusiken har ett kammarmusikaliskt tilltal och dirigenten Daniel Harding gjorde det angeläget att berätta en historia. Han skulpterade musiken i ivriga rörelsemönster, laddade pauserna med aktiviteter och plockade fram den senromantiska färgpaletten. Orkestern betonade föredömligt de linjära dragen och de olika skeendena föddes naturligt ur varandra. Känslan av en lugn och rogivande storandning med syfte att plocka fram väsentligheterna upplevde jag som både instruktiv och trygg.
I veckan hyrde jag en videorulle och såg Alain Corneaus meditativa All världens morgnar. En vacker tragedi om gamabaspelarna Sainte Colobes och Marin Marais och deras möte med varandra och musiken. Grabbarna diskuterar vad som är musikens funktion och huvudsyften. Filmen vill berätta att musiken tar vid där orden inte räcker till.
Tänkte på detta när cellisten Tanja Tetzlaff laddade för extranumret av Bach, Sarabande ur Svit nr. 2 i d-moll. Slankt, väl avfraserat och med ett personligt tilltal. En vilja att berätta något bortom orden. Underskönt.
En helt annan röst hade hennes cello i Dvorákskonserten. Kraftfullare. Men den omedelbara laddningen ville inte infinna sig. Här hade hon att kämpa med en överdimensionerad orkesterklang och det blev en tuff omgång där cellon inte framstod i balanserad relief mot ackompanjemanget. I den långsamma satsen blev det emellertid mera tillfälle att fokusera solisten.
Här kryddade hon sitt framförande med utsöktheter i pianissimo och med otadligt rena dubbelgrepp. Men Tetzlaff är inte den som överdriver, allt var under kontroll, den melodiska energin ersattes av ett mer lyriskt och tillbakahållet anslag.