Reggaefest med General Knas

Inte bara en artist utan ett helt kollektiv. Ingen tvekan om att det blir en reggaefest när General Knas och hans gäng övermannar scenen.

Reggaen i ryggen. General Knas tillhör den svenska eliten inom sin genre.

Reggaen i ryggen. General Knas tillhör den svenska eliten inom sin genre.

Foto: Gabriella Nilsson Ringqvist

Recension2019-12-01 11:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

General Knas

Arbis Bar & Salonger

30/11

Betyg: 4

En stor massa. Det krävs ett lexikon för den som inte är expert på svenska reggae för att hinna uppfatta alla som går på och av scenen, under konsertens tre akter. Först ut är välrenommerade Partillo som står vid DJ-båset med skönt gung, gammalt och nytt, värmer upp publiken. Hårdare, tyngre blir det när Kiihjano, från Norrköping, drar igång.  

Vid midnatt är det generalens tur. Då är det packat vid scenen, men luftigare längre bak. Så dansa loss, det finns plats att göra redan vid första låten ”Legalideng.” Ja, som namnet antyder är det legalisering av cannabis som står på agendan. Detta har blivit General Knas egen kamp. Undra hur många som sjunger med i ”Dr. Cannabis” som skriver under på budskapet? Inte så noga, eller? I ”12/12”, en av de största hitsen från 2011 är det högtryck. Lite dancehall på det. Rytmer som många gillar, äldre i grönt, gult och rött och tonåringar som kanske just hittat Knasens musik. I reggaen finns något skönt förenande. Oavsett budskap verkar det som.  

Ljud och ljus bidrar som ofta på Arbis till en starkare upplevelse, liksom General Knas röstresurser och moves som inte verkar tagit skada av åren som artist. Mer jubel då Sture från Svenska Akademien och amerikanska Iakopo framträder. Den som köpt biljett blir knappast missnöjd över artistregnet från både svensk och internationell reggaescen.  

Show. Med många gästartister blir det en skön show med generalen och hans gäng.
Show. Med många gästartister blir det en skön show med generalen och hans gäng.
Karta: Arbis Bar & Salonger