Marionetter manar till eftertanke

Jag är iakttagen. Uppfordrande ansikten stirrar på mig och vidare bort i ett allseende som stod jag inför räkenskapens dag.

Recension 18 november 2019 13:20
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konst

Det räcker med det som redan hänt!

Torsten Jurell

Verkstad konsthall. Visas till 14/12 

 

Välformade skallar och kroppsdelar berättar sina versioner av våra gemensamma världsskeenden. I ett fönster tronar ett elegant schatull fyllt av prydligt uppradade människoben. Titeln är ”Medaljens baksida”.

Torsten Jurell är sedan 2011 verksam i porslinsstaden Jingdezhen, Kina. Genom lera, människans urtida material, skapar han sina värdeladdade bilder av mänsklighetens marionett-teater. 

Vem drar i trådarna? Vem trycker på knappen? frågar sig konstnären och avbildar urtavlor som stannat på kvart över åtta; tiden för bomben över Hiroshima. En mobil med utskurna reliefer av atombomber rör sig mekaniskt till tivolimusik. En gul högtalare förmedlar skakig information. Vem har tolkningsföreträde i krig och konflikter? 

Skalper och benpipor samlas i knippen och blir troféer. Det här är uttryck för den segervisses samlarglädje där subjekten förringas till objekt som bildar dekor och mönster. Försvarsmakten värvar folk med reklamfilmen ”Allt det som ännu inte hänt”. En officer gästar ”Skavlan” och ”berättar om en dag på jobbet”. Han skjuter ihjäl människor. För sitt tv-framträdande valde karl’n kamouflage-kläder. 

Jurells försäkran om att det räcker med det som redan hänt bildar en fin pendang till Telemanns aktuella utställning på Norrköpings konstmuseum. Ja, det är trösterikt när silverryggarna ryter till i en aningslös värld. 

Ämnen du kan följa