"Jag trodde det var en vanlig föreställning"

Har du hört talas om vandringsteater? Det har inte kvällens publik. Utrustade med myggspray och vattenflaskor kliver femton entusiastiska besökare på bussen till Ekenäs slott och Östgötateaterns föreställning Ben.

Peter och Anki Kristensson kliver på bussen tillsammans med Hans och Anne Petersson. Destinationen är Ekenäs slott och ett helt okänt teateräventyr.

Peter och Anki Kristensson kliver på bussen tillsammans med Hans och Anne Petersson. Destinationen är Ekenäs slott och ett helt okänt teateräventyr.

Foto: Catrin Villaume Fägerstrand

Östergötland2024-06-05 12:00

Kvällens publikvärd Annika Widén välkomnar oss ombord.

– Vi erbjuder högst tjugo platser till varje föreställning. Det ska vara lite exklusivt, förklarar hon med ett gåtfullt leende.

Paren Peter och Anki Kristensson respektive Hans och Anne Petersson är på plats och ser fram emot kvällens okända teateräventyr. 

– Vi såg en annons i NT och har aldrig varit på vandringsteater förut. Vi har sett Superkontoret och soppteater är också kul.

I programmet läser jag att förr var sagorna som berättades runt elden om natten mer groteska och man frågar sig hur det egentligen gick för Hans, Greta och häxan. In i sagans och folktrons värld ska publiken lockas för att se mytologiska hjortdjur och andra väsen. Kanske möter vi också våra egna fantasier och rädslor.

En halvtimme senare är vi framme vid Ekenäs slott. Vi kläs ut i kåpor av råsiden och vandrar på i värmen bland mygg och ängsblom. Anna Skarin, Tage Nyholm och Gun Persson tar täten.

– Jag har varit med om något liknande för många år sedan i Stockholmstrakten. Det var mitt ute i skogen på hösten och mörkt. Så spännande! utbrister Gun som föga anar att hon snart ska giftas bort med en stilig greve på Ekenäs.

undefined
Elin Skarin, Joel Ödmann och skönsjungande korister lotsar oss ljuvt och lätt genom skira vårkvällen. Det ska snart ändra sig.
undefined
Mellan galande gökar och diskussioner om födoämnen dyker ett gäng hjortar upp.
undefined
Kom och sätt er hos oss! manar ensemblen. Cerefie Byrge är inte sen att haka på.

Hanna bjuder sin mamma Sivan på en överraskning som födelsedagspresent.

– Jag trodde det var en vanlig föreställning så vi hade ju ingen aning om det här. Men vädret är fantastiskt och vi tycker det här är så roligt! utbrister Sivan med ett brett leende. 

undefined
Hanna har bjudit sin mamma Sivan på en överraskning som födelsedagspresent: ”Vi hade ju ingen aning om det här, men vi tycker det är så roligt!” utbrister Sivan nöjt.

Servering av lite mat utlovas. Vegetarianer göre sig icke besvär. Det har jag redan läst på hemsidan. För kvällens ensemble ska köttätandet ta oanade proportioner. Elin Skarin, David Sigfridsson, Joel Ödmann, Pascalle Arias Basualto och skönsjungande korister lotsar oss ljuvt och lätt genom en skir vårkväll mellan galande gökar och brunstigt klövvilt. Det ska snart ändra sig. Här går ingen säker. Två hungriga föräldrar som kommer på en god idé, två intet ont anande barn, en häxa, en stilig greve med åldersbekymmer, några tveksamt kulinariska anrättningar och vips måste vi utse ett offer. I publiken! 

undefined
Ensemblen pustar ut med en intet ont anande publik på trappan. Snart ska dramat ta en ny vändning.
undefined
Publiken i yster ringdans med teaterchefen Nils Poletti, för dagen skrudad i stiliga lederhosen.
undefined
Lois Qvarfordt matar den stackars fjättrade greven (David Sigfridsson).
Ben

Manus & regi: Lisa Lie
Kompositör: Ingvild Langgård
Scenografi & kostym: Nils Poletti
Spelas: 7 – 8 juni med buss från Linköping och 14 – 15 juni från Norrköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!