Studieförbunden ligger bakom den hyllade svenska musikexporten enligt Emma Ringborg som skrivit rapporten "Basen i svenskt musikliv". Hon menar också att studieförbunden är viktiga för den enskilda människan. Musicerandet är viktigt i sig, det ger många människor en meningsfull fritidssysselsättning och de lär sig saker tillsammans.
– Studieförbunden engagerar människor i alla åldrar. Ganska mycket annan kulturverksamhet är bara riktad till barn och unga. Men i studieförbunden finns alla mellan 13 och 84 år representerade. Här kan man vara rockstjärna i hela livet. Den största åldersgruppen är mellan 25 och 34 år, säger Emma Ringborg.
Hon hoppas att rapporten ska kunna ge eldsjälarna som jobbar ute i kommunerna med studieförbunden en känsla av att de inte är ensamma, att de är en del av en stor rörelse. Hon hoppas även att rapporten kan synliggöra studieförbundens verksamhet för politiker och beslutsfattare, både kommunalt och nationellt.
Lars Holmgren, Kanslichef på Bildningsförbundet Östergötland, har tittat på en del siffror i rapporten om hur det ser ut för studieförbunden i Östergötland jämfört med resten av landet.
– När det gäller antalet kulturprogram som studieförbunden anordnar i Östergötland kring musik, jämfört med övriga landet, så är aktiviteten ungefär samma som i resten av landet. Det beror dock på om man jämför stora eller mindre kommuner. Eller om man tittar på totala befolkningen i landet. Det gäller även om man tittar på studiecirklar, där sticker länet inte heller ut, säger Lars Holmgren.
Ett annat område som Östergötland inte heller sticker ut på från resten av landet är hur många kvinnor som är representerade när det gäller att vara med i studiecirklar och spela. Lars Holmgren berättar att om man tittar på studiecirklar framför allt kring musik så är det bara en fjärdedel som är kvinnor av det totala antalet.
– Jag har också tittat på hur det ser ut i små respektive stora kommuner. Man förstår att det finns mycket verksamhet i de stora kommunerna som Norrköping, Linköping och Motala. Men det är i alla fall så att det finns verksamhet från studieförbunden kring musik, både som studiecirklar och olika arrangemang som kulturprogram, i alla kommuner i länet. I alla kommuner har till exempel studieförbund genomfört någon form av spelningar under de senaste åren, säger Lars Holmgren.