Viktor debuterar som långfilmsproducent

Karaktären Gustav i filmen "Mareld" är en figur som enligt skådespelaren Viktor Åkerblom "dras mot fördärvet som en insekt dras mot elden".
Karaktären Gustav i filmen "Mareld" är en figur som enligt skådespelaren Viktor Åkerblom "dras mot fördärvet som en insekt dras mot elden".

Skådespelaren Viktor Åkerblom debuterar som långfilmsproducent – och jublar över att stämningsthrillern "Mareld" har fått distributionsavtal.

Norrköpings kommun 14 november 2019 09:30

Söderköpingsbördige skådespelaren Viktor Åkerblom åker tillsammans med regissören Ove Valeskog på bioturné med start på Cnema den 16 november. I samband med visningarna ska de berätta om arbetet med långfilmen "Mareld", en stämningsthriller med mystiska övertoner.

– Det är en film om ett gäng som ger sig ut i skärgården. Samtidigt handlar det om ett filmteam där skådespelarna är ovetande om vad som ska hända. De känner till sina karaktärer, men inte deras öde från dag till dag, säger Viktor Åkerblom.

Med på inspelningen fanns en dokumentärfilmare som skulle göra en film om arbetet med långfilmen.

– När verkligheten överträffade dikten tog vi med det. Så filmen blev något annat än vi hade tänkt oss från början. Det blev en film som inte lämnar någon oberörd. Den sätter spår och skapar osäkerhet kring vad som är verklighet och fiktion, berättar Viktor.

"Mareld" är en independentproduktion som fick sin start i början av 2018. Då tog Viktor tog kontakt med kompisen Ove och föreslog att de skulle göra en gemensam film.

– Vi bestämde oss för att finansiera den själva och gå på glädje och lust. Vi har inte fått en krona i bidrag. Alla ställde upp med sin tid och drevs av att göra den bästa film vi kunde. Det är magiskt att få jobba så.

Ett litet team spelade in filmen i Stockholms skärgårdsidyll under ett par veckor den heta sommaren 2018.

– Det var helt underbart och man kunde sova under bar himmel.

Men det var också en påfrestande inspelning. Viktor spelar huvudrollen som den naive killen Gustav och berättar att han fick ta sig an utmaningar han inte trott att han skulle behöva utsätta sig för som skådespelare. Men exakt vad vill han inte gå in på, eftersom han inte vill avslöja handlingen.

När filmen i våras visades på Svenska Filminstitutets presentation över nya svenska filmer saknade den distributionsavtal. Men filmen stack ut och väckte intresse. Nordisk film nappade och släpper "Mareld" som köpfilm den 2 december och på video on demand den 23 december. 

– Det är fantastiskt att bli upplockad på det sättet av ett majorbolag. Sånt händer ju inte. Det har förstås väckt en del uppmärksamhet bland andra independentfilmare.

Men filmen kommer också att visas på en rad oberoende biografer. Exempelvis på biografen i Gusum den 17 november.

– Min mamma bor där, så det känns speciellt, säger Viktor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa