Tysk stjärndirigent ska leda Symfoniorkestern

Här är Symfoniorkesterns nya chefsdirigent. "Det var ett enkelt val", säger Karl-Heinz Steffens.

Norrköpings kommun 3 oktober 2019 17:20

Letandet är över.

Den tyske stjärndirigenten Karl-Heinz Steffens är ny chefsdirigent för Norrköpings Symfoniorkester efter Michel Francis, som slutade 2016. Steffens presenterades i Flygeln, där foajén bubblade av förväntan bland flera av orkesterns medlemmar. Han tillträder vid säsongsstarten om knappt ett år och har ett kontrakt över tre år.

– Det har tagit sin tid, men det var viktigt att låta processen ha sin gång för att hitta den perfekta matchningen mellan orkester och dirigent. Vi har den, äntligen, här idag, säger Henrik Marmén, som konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.

Steffens och Symfoniorkestern "fann" varandra vid förra säsongens möte, när man spelade Brahms fyra symfonier i länet.

Där och då dök frågan om Steffens intresse på allvar upp för uppdraget i SON.

– Det var ett enkelt val. Jag hittade en kemi direkt med orkestern så det var egentligen inget svårt beslut. Det fanns redan djupt inom mig, säger Steffens och klappar mot sitt hjärta.

Steffens har en imponerade lista av uppdrag genom åren över hela världen. Han har dirigerat Berlinfilharmonikerna, den bayerska radions Symfoniorkester, Tonhalleorchester i Zürich, City of Birmingham Symphony Orchestra och Philharmonia Orchestra i London.  Hans tid som chefdirigent för Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen har kantats av priser och utmärkelser.

Nu är det Norrköping.

– Jag får göra det jag alltid gjort. Jag tycker egentligen inte om att leva i en kappsäck och spela en till två veckor på ett ställe och dra vidare. Att spela, leva och skapa musik tillsammans med en orkester under en längre tid viktigt för mig.

Vilken musik gillar du bäst?

– Alla som känner mig ser mig i den klassiska, romantiska och traditionella genre med allt från Beethoven till Anton Bruckner och Wagner och allt mellan det. Det fanns ingen annan dirigent i hela Tyskland med en lika omväxlande repertoar än den jag hade under mina nio år i Ludwigshafen, säger han.

– Jag är nyfiken på allt - från det gamla till det nya. Vissa stycken kan bara vara ett par månader gamla... Vi får lyssna, lära och spela tillsammans här i Norrköping. Det finns verkligen goda förutsättningar här.

Han kommer ha kvar sin bas i Berlin

– Min familjs liv finns i Berlin. Jag kommer, förstås, ha en lägenhet i Norrköping och familjen ser fram mot att få komma hit och lära känna Norrköping och uppleva livsstilen här. Både på sommaren och vintern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Han hyllas stort för debuten i London: "Den här kvällen tillhörde honom..."

Han hyllas stort för debuten i London: "Den här kvällen tillhörde honom..."

De siktar redan mot en ny rekordsommar: "Får jag göra min grej blir det bra"

De siktar redan mot en ny rekordsommar: "Får jag göra min grej blir det bra"

Mats Willner: Här är festivalernas fem-i-topp: "Där och då kunde alla andra gå hem..."

Profilbild

Hon var kvällens drottning i festivalen

Hon var kvällens drottning i festivalen

Så var världsstjärnans show på festivalen

Så var världsstjärnans show på festivalen
Visa fler