Norrköpings skolmuseum vill bli riksmuseum

Norrköpings skolmuseum drivs av ideella krafter och oron för framtiden gnager. Nu vill föreningen bakom museet bli riksmuseum.

I Norrköpings skolmuseum finns bland annat en tidstypisk lektionssal från 1930-talet med bänkar av den s.k. slädmodellen.

I Norrköpings skolmuseum finns bland annat en tidstypisk lektionssal från 1930-talet med bänkar av den s.k. slädmodellen.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Norrköpings kommun2019-10-27 10:07

Verksamheten har varit nedläggningshotad flera gånger men Norrköpings Skolmuseums Stödförening som driver museet på ideell basis har varje gång lyckats undanröja hotet.

–  Nu har vi en väldigt bra verksamhet och bra samarbete med kommunen. Vi ser inget akut hot men vi börjar bli gamla och oron för framtiden ligger hela tiden där och gror, säger Karl-Göran Biörsmark.
Verksamheten innehåller bland annat gammaldags lektioner för årskurs 2-elever och öppet hus varje lördag men också värdefulla och unika samlingar av gammalt skolmaterial som föreningen samlat in under drygt 20 års tid. Här finns till exempel en stor samling gamla skolplanscher, slöjdmaterial och böcker.

Ett sätt att trygga verksamheten för framtiden är att museet uppgraderas till riksmuseum och föreningen har uppvaktat riksdagsmännen från Östergötland och i kultur- och utbildningsutskotten i ärendet. Under fredag var dessutom några av dessa riksdagsmän på plats på Oskarsskolan för att titta på verksamheten.

–  Idag läggs skolmuseer ner på flera större orter och i de småkommuner som finns för de en tynande tillvaro. Här har vi ett levande museum som skulle kunna utvecklas ännu mer. Som Riksmuseum skulle vi få mer kraft, kunna öka öppettiderna och trygga framtiden, säger Karl-Göran Biörsmark.

–  Kanske är det ett önsketänkande från vår sida men det här är en viktig kulturhistoria och här finns plats att växa. Vi använder bara en våning av Oskarsskolan och kanske kan man också lära sig nåt av historien genom att se hur skolan förändrats, säger han.

Norrköpings skolmuseum på Oskarsskolan har en imponerande samling skolplanscher.
Norrköpings skolmuseum på Oskarsskolan har en imponerande samling skolplanscher.
Karta: Oskarsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!