Malins konstverk med skräpet från havet

Malin Engström ställer ut på Galleri Kronan och visar hur fynd från strandstädningar kan fungera ihop med minnen från barndomen.

Malin Engström, boende på Nordkoster, ställer ut på Galleri Kronan. Hennes konst bygger både på barndomsminnen och fynd från strandstädningar.

Malin Engström, boende på Nordkoster, ställer ut på Galleri Kronan. Hennes konst bygger både på barndomsminnen och fynd från strandstädningar.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2020-03-20 16:00

Konstnären Malin Engström kan mycket väl, hemma på Nordkoster, sägas bo i ett kargt paradis. Ett med havet. Men det moderna konsumtionssamhället når hela vägen till öarna utanför Strömstad på västkusten. Från havet sköljs ständigt skräpet upp på de exponerade stränderna.

Att strandstäda, att plocka upp skräpet, i Koster nationalpark har blivit en del av Malin Engströms vardag. Plast, glas, metall...ja, allt möjligt bråte rensas bort under vandringarna i vattenbrynet

– Ett år plockade vi 18 ton, berättar hon.

– Det blir ju fint där vi har dragit fram. En sorts tillfredsställelse. Även om det bara är en bråkdel av allt skräp som finns i havet och på stränderna.

Vissa föremål använder dessutom Malin Engström som tillbehör i sin konst. När hon nu ställer ut på Galleri Kronan – vernissage under lördagen – kommer besökarna att få se prov på hennes måleri och hennes emaljer. Flera av verken innehåller, eller bygger på, fynd från strandstädningarna.

– Som den här, säger hon och visar upp en liten plastdocka som fått en helt nytt utseende av väder och vind.

– Jag blev jättelycklig när jag hittade den på stranden. Vilket uttryck den visar upp. Jag använder den i ett par av verken i utställningen. Min konst handlar om konsumtion och överkonsumtion. Det finns ingen heder i att producera hållbart längre. Vårt sätt att leva visar sig ju inte minst nu vara ganska sårbart.

Malin Engström låter måleriet ta plats i Kronans stora lokal. I de mindre rummen visar hon upp sina screentryck på emaljplåtar. Konstnärskapet är vitt och brett även om minnen från barndomen, hämtade från privata fotoalbum, går att skönja likt en röd tråd i verken.

– Hoppas att utställningen ska sätta igång tankar hos den som tittar. Bara att den berör på något sätt. Hur spelar inte så stor roll. Det är bara bra om det är öppet för många olika tolkningar, säger hon.

Som kraniet från en tumlare till exempel. Det visas i två olika skepnader. Först i naturlig form men också som screentryck där kraniets fram- och baksida spelar med och mot varandra och skapar en helt ny bild.

– En person som cyklar med en hund bredvid sig, förklarar Malin Engström.

– Jag har döpt trycket till "Syster Död säger upp sig". Jag gillar roliga titlar. Ytterligare en dimension.

Utställningen pågår fram till den 5 april när Malin Engström nu för första gången ställer ut på egen hand i Norrköping.

Kraniet från en tumlare visas i två olika former. Dels i naturlig form (i förgrunden) och dels som screentryck.
Kraniet från en tumlare visas i två olika former. Dels i naturlig form (i förgrunden) och dels som screentryck.
Karta: Galleri Kronan och KIFiN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!