Just nu visas Ida Petterssons skisser över den kommande konstnärliga gestaltningen för Klingsborgsskolan på Konstmuseets galleri 7 som varit stängt en period på grund av vattenläcka.
– Nu aktiverar vi det igen. Här ska vi visa kommunala gestaltningsprojekt och först ut är Ida Pettersson. Vi hade en utlysning för gestaltningen av Klingsborgsskolan och fick in 65 intresseanmälningar. Av dem valde vi ut tre som fick lämna in skisser och vi var rörande överens om att ge Ida uppdraget, säger Mattias Åkesson, intendent Offentlig konst i Norrköping.
Ida Pettersson är uppväxt i Krokek och efter gymnasiet på De Geer flyttade hon till Stockholm. Hon har gått Kungliga konsthögskolan och är också utbildad arkitekt. Inspirationen till gestaltningen vid Klingsborgsskolan hämtade hon från Kolmårdsskogarna kring Marmorbruket.
– Jag är fortfarande fascinerad av de gamla marmorbrotten, vi brukade bada i dem när jag själv var tonåring och det finns mycket historier och berättelser om de platserna. Det är en mytisk plats och jag hörde tidigt talas om det här naturväsendet som hette Tintomara, säger hon.
Carl-Jonas Love Almqvists bok "Drottningens juvelsmycke" från 1834, som delvis skrevs vid lusthuset "Tittut" i närheten, tar bland annat upp myten om Tintomara. Ett väsen som var både man och kvinna, gott och ont samtidigt och som förtrollade alla med olycka som följd.
– TIntomara var en Hen innan begreppet fanns. Boken tar också upp frågor om identitet, tillhörighet och transformation som är eviga frågor för tonåringar.
På entréplatsen vid Klingsborgsskolan, som kommer att bli Norrköpings största högstadieskola när den invigs sommaren 2020, kommer tre verk av Ida Pettersson att finnas. Det är "Tintomaras Spegel", "Följeslagare" och "Gömma". Här finns till exempel Kolmårdsmarmorn representerad i "Tintomaras Spegel".
Klingsborgsskolan, som stod färdig 1950, har en lång tradition av konstnärlig utsmyckning. Först var Olle Nymans målning i matsalen till invigningen. Jan-Erik Friesendahl målade det stora hisschaktet 1987. Klas Isaksson som senare blev en del av Den Svenska Björnstammen gjorde en väggmålning som elevprojekt 2001. Dessa presenteras också i en film i samband med utställningen.
– Nu tillkommer ytterligare en årsring i den traditionen och det känns väldigt kul, säger Mattias Åkesson.
Utställningen pågår till den 5 januari.