Vad vet vi om Carl Michael Bellman? Förmodligen en hel del. Inbillar vi oss i alla fall. Skalden med "Fredmans epistlar" är ett av de absolut största namnen inom svensk litteratur och vi är nog många som känner ett visst förhållande till både personen och verken. Men det finns luckor – han var trots allt verksam på 1700-talet – och nu rycker Carina Burman till undsättning med den mest omfattande Bellman-biografin hittills.
"Bellman. Biografin" ges ut 27 september i samband med Bokmässan.
– Tidernas störste poet i Sverige. Arbetet med biografin har ytterligare övertygat mig i den uppfattningen, säger hon.
– Till stor del tack vare just "Fredmans epistlar". Den tiden var egentligen visuellt ganska fattig, men tack vare sin enastående språkbehandling kunde Bellman beskriva sina synintryck. Han beskrev exempelvis myllret på Stockholms gator genom att låta folk ropa till varandra i texten.
Författaren Carina Burman, född och uppvuxen i Norrköping, är också docent i litteraturvetenskap i Uppsala och har både romaner och biografier på samvetet. Hennes stora intresse är framför allt knutet till 1700-talet. Tiden och personerna. Mot den bakgrunden är hon ytterligt väl skickad att ge oss Bellmans liv och leverne på 750 sidor.
– Det finns mycket forskning om honom, men ingen stor svensk biografi sedan tidigare, säger hon.
– Paul Britten Austin skrev en på 1960-talet men den har inte åldrats särskilt väl och är framför allt riktad till en brittisk läsekrets. På svenska handlar det mest om tunnare volymer. Det gjorde att jag nu såg en möjlighet. Jag kan 1700-talet och har skrivit biografier tidigare. Då var det lättare att försöka göra Bellmans liv trovärdigt.
Arbetet med Bellman-biografin inleddes 2016 och efter en intensiv finish har hon nu brutit målsnöret. En del av arbetet har skett vid sommarstugan en bit bortom Svärtinge och det är också där den här intervjun genomförs.
Carina Burman har omsorgsfullt skissat den tid och de miljöer Bellman tillhörde och vistades i. En resa i tid och rum. Det blir, fullt naturligt, en hel del Stockholm, även om den delvis påhittade karaktären Ulla Winblad i "Fredmans epistlar" gör kopplingen till Norrköping oundviklig. Ulla Winblad är löst baserad på den verkliga personen Maria Christina Kiellström som bodde i Norrköping under en olycklig period av sitt liv.
– Hon var inte glad över att förknippas med Bellman och råkade i slagsmål med någon som råkat kalla henne för Ulla Winblad, säger Carina Burman.
– Maria Christina Kiellströms liv präglades av fattigdom, misär, våld och fylla. Personerna i Fredmans epistlar är ofta väldigt komplexa och inte sällan hämtade från samhällets utkant. En kontrast till att texterna är så sjungbara.
Carl Michael Bellman har hyllats i alla tider. Men han hade sina sidor. Hans oförmåga att hålla i pengarna är känd, men Carina Burman har även upptäckt att Bellman bar på en sorts "dumhet" som bromsade hans möjligheter att bli en av samtidens verkligt hyllade i Gustav III:s närhet.
– Han fick aldrig skriva librettot till någon opera och han kom inte med i Svenska Akademien. Han var hyllad men sågs också som en smula suspekt. Bellman förstod aldrig riktigt det sociala och litterära spelet.
Bellmans status i dag?
– Alla svenskar kan någonting av honom, om det så bara är "Gubben Noak". Men Bellman-historierna handlar inte om Carl Michael Bellman.