Försäljningen av försvunnen tavla stoppad

Norrköpings konstmuseums försvunna Carl Larsson-målning låg på tisdagen till försäljning hos det danska auktionshuset Bruun Rasmussen. Men försäljningen drogs tillbaka.

Carl Larssons akvarell "Karin skalar äpplen" skänktes till Norrköpings Konstmuseum av Pehr Swartz 1920.

Carl Larssons akvarell "Karin skalar äpplen" skänktes till Norrköpings Konstmuseum av Pehr Swartz 1920.

Foto: Målning Carl Larsson

Norrköpings kommun2019-11-26 14:30

I slutet av 1980-talet försvann Carl Larssons akvarell "Karin skalar äpplen" – en målning från 1904, skänkt till Norrköpings konstmuseum 16 år senare.

Polisanmälan ledde ingenstans och än i dag är det oklart vem som förde målningen ut ur museet, vart och varför.

Nu, i slutet av november 2019, dök den plötsligt upp när det danska auktionshuset Bruun Rasmussen ville sälja verket. Den upptäckten gjorde Martin Sundberg, intendent på Norrköpings konstmuseum.

– Det är märkligt att ett seriöst auktionshus inte kollar upp historiken kring ett verk. Det är lättillgängligt och är något som man borde redovisa. Jag har framfört att vi vill att man anger rätt titel och historik så att en eventuell köpare får kännedom om verkets förhistoria, sa han på tisdag förmiddag.

Målningen låg då ute till försäljning för 700 000 kronor i utropspris. Men under dagen backade det danska auktionsverket –  till Norrköpings konstmuseums stora glädje.

– Vi är såklart jätteglada över att de har tagit detta beslut. Vi ser oss fortfarande som moraliskt rättmätiga ägare till målningen även om brottet är preskriberat och vi hoppas att vi får tillbaka den någon gång i framtiden, säger Helena Persson, chef på Norrköpings konstmuseum.

Vad fyller Carl Larssons målning för plats i museisamlingen?

– Den här målningen är betydelsefull och representativ för Carl Larssons konstnärskap. Hans konst finns både i vår och stadens historia. Målningen ställdes ut på Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906, köptes av affärsmannen Pehr Swartz och överlämnades till museet 1920. Den har en stark relation till Norrköping och har både konsthistorisk och kulturhistorisk betydelse, säger Helena Persson.

Kasper Nielsen är värderings- och säljchef på det danska auktionshuset Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Köpenhamn. På förmiddagen gjorde firman valet att dra tillbaka tavlan.

– Vi trodde att hela den här saken var överspelad. Juridiskt sett är ju allt okej med ägaren, och Norrköpings konstmuseum har dessutom haft chansen att köpa tillbaka tavlan, men inte gjort det. Men med facit i hand så har vi gjort fel. Därför utgick tavlan från auktionen, säger Kasper Nielsen.

Vad händer nu?

– Vi kommer att prata med alla aktörer, där ingår Norrköpings konstmuseum. Vi vill hitta en lösning som känns bra för alla, säger Kasper Nielsen.

Det var i slutet av 1980-talet som Carl Larsson-målning försvann från Norrköpings konstmuseum.
Det var i slutet av 1980-talet som Carl Larsson-målning försvann från Norrköpings konstmuseum.
Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!