De dansar för hållbar utveckling

Danseleverna på De Geergymnasiet sätter nu upp föreställningen ”Vi drömmer om fred”. Dansen ska hjälpa treorna att ta sig till Kenya.

Dansen handlar om en flickas livsresa till något som ger hennes liv mål och mening.

Dansen handlar om en flickas livsresa till något som ger hennes liv mål och mening.

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-11-26 09:55

Vi har tidigare berättat om De Geergymnasiets musikelevers förberedelser inför konserten med symfoniorkestern. Men även danstreorna jobbar hårt med en helt egen föreställning.

När vi besöker klass Es17a har de precis firat i mangojuice. De har nämligen fått besked att även årets avgångsklass får resa till Kenya. Detta eftersom de har fått ja till ett utbyte inom Atlas partnerskap som arbetar för att främja internationella kontakter. I Nairobi har De Geergymnasiet sedan många år ett skolutbyte. 

– Skolan ligger i ett ganska fattigt område, där dans är en viktig fritidsaktivitet för att få bort ungdomar från gatan, berättar danspedagogen Pia Mucchiano, som själv har bott i Kenya.

– För vissa av våra elever har resan haft betydelse för deras vägval. En del har gått globala utbildningar och några har åkt till Kenya för att jobba i vår partnerskola. Men resan ger också eleverna perspektiv på deras eget liv. 

Hälften av kostnaderna för utbytet får eleverna stå för själva och intäkterna från föreställningen går till resan. Men eleverna drar även in pengar genom annan försäljning.

Med sig i bagaget har eleverna sin dansföreställning "Vi drömmer om fred”, som är skapad utifrån de globala målen 2030. Det handlar om allas rätt till lika utbildning, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. I arbetet med den har eleverna tittat på Hans Roslings föreläsningar.

– Men de ville inte fastna i en mörk bild av att världen går under utan ville förmedla något mer ljust och hoppfullt, berättar Pia Mucchiano.

Föreställningen handlar om en flickas livsresa med sjukdom, problem i skolan och att hitta en mening genom engagemang i miljörörelsen.

– Vi har plockat in mycket egna erfarenheter, och tar bland annat in hur det är att vara utanför och känna att man inte passar in, säger eleven Alma Enroth.

Eleverna började arbetet med föreställningen redan i slutet av tvåan, då de fick i uppdrag att fundera ut ett tema under sommarlovet.

– Att jobba med en föreställning är som att plantera ett litet frö, man ger eleverna ramarna och tittar till dem. Just den här klassen har otrolig växtkraft. Det är otroligt så de jobbar. De har en sådan kreativitet och samarbetsförmåga. Där är ni helt unika, säger Pia Mucchiano och vänder sig till klassen.

"Vi drömmer om fred” har premiär den 4 december i De Geergymnasiets aula, och ges till den 7 december.

Arbetet med "Vi drömmer om fred" förbereder eleverna för att kunna göra egna produktioner i framtiden.
Arbetet med "Vi drömmer om fred" förbereder eleverna för att kunna göra egna produktioner i framtiden.
Karta: De Geergymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!