Bredden imponerar mest under Kulturnatten

"Alla" vill till Värmekyrkan. Men det är som alltid djupdykningarna på måfå som imponerar och roar mest med Kulturnatten.

Boliviansk folkdans med färgprakt.

Boliviansk folkdans med färgprakt.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-09-28 22:08

Vågar man sig en bit bortom allfartsvägarna (läs Knäppingsborg och Industrilandskapet) ger Kulturnatten en skön bild av hur liten och smal kulturen kan vara och ändå skänka så mycket mening och innehåll. Under promenaden – en kul tur – bjuds det folkdans, rap, harar i lera, psalm-maraton, enmansteater, skönsång, bildspel och flera vernissager. Då har det ändå inte blivit tid över till hattvisningen trots tre möjligheter.

Inne i ABF Bergslagsgården är värmen påtaglig och fönstren slås upp på vid gavel när Tilda & Zorba framför en kombination av rap och poesi. Den är het, även den.

– Lärare som yrke och rappare på fritiden. Det är tur att inte eleverna hör svordomarna, säger Zorba mellan två låtar.

Alldeles utanför Bergslagsgården har det strax innan framförts boliviansk folkdans som tveklöst kan beskrivas som både intensiv och färgglad. Publiktillströmningen vid Skvallertorget är stark och trafiken korkar igen så smått emellanåt.

Nere vid Hallarna är det på ytan lugnare. Går man trapporna upp till Företagsateljéerna möts man emellertid av en sprudlande och varierande verksamhet. Frida Arwidson, keramiker, lägger sista handen vid en kruka med värmepistolen.

– Mycket krukor. Men jag gillar att göra djur också. Svenska skogsdjur och mest harar. Mitt examensarbete hette "En harens tankar" och jag vill att det ska vara något att fundera över. Harar är speciella. Vi har dem nära oss utan att ha dem i fångenskap.

På väg mot S:t Olai kyrka och maratonförställningen i psalmsång blir det en kort stopp hos ArtByEllinor och Ellinor Åman i Knäppingsborg. För tredje Kulturnatten i rad visar hon upp sina verk i, framför allt, akryl.

– Naturen och havet är mina främsta inspirationskällor, säger hon.

Vidare mot S:t Olai. Enebysångarna och Tonkraft, med Eva Karlsson som körledare, har hunnit fram till "Din trofasta kärlek" när flanören får vila lite i bänkraderna. Schemat ligger på minutnivå och klockan 16:46 bryter "Halleluja! Ditt lov vi sjunger" ut med både kraft och pondus. Det är gott om publik och körsång lockar alltid, både aktiva och lyssnare.

När mörkret faller tänds ljusen i Gubbens trädgård och i Bok-Galleriet, på andra sidan Strömmen, ger Kristoffer Erntson sin andra enmansföreställning för dagen i "En sorts gröt". Klart underhållande. Turen avslutas i Knäppingsborg med sedvanligt hög och stimmig stämning.

Gott om folk vid Knäppingsborg med John Daniel på scenen.
Gott om folk vid Knäppingsborg med John Daniel på scenen.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!